Director OMS despre Omicron: avem vaccinuri foarte eficiente; nu avem niciun motiv să ne îndoim
08 dec 2021, 09:42

Vaccinare
Directorul OMS pe partea de Urgențe sanitare, Michael Ryan, a declarat că nu sunt motive de îndoială privind eficiența vaccinurilor anti-COVID în cazul noii variante Omicron.

"Nu există niciun motiv să ne îndoim" de faptul că vaccinurile actuale nu protejează bolnavii contaminaţi cu Omicron împotriva formelor severe de COVID-19, a afirmat marţi directorul Programului pentru urgenţe sanitare al OMS, Michael Ryan, într-un interviu acordat presei internaționale.

"Avem vaccinuri foarte eficiente care s-au dovedit a fi puternice împotriva tuturor variantelor până acum, în ceea ce priveşte severitatea bolii şi spitalizarea, şi nu există niciun motiv să credem că nu ar fi cazul" cu Omicron, a explicat Michael Ryan, într-un rar interviu.

"Comportamentul general pe care îl vedem până acum nu arată nicio creştere a severităţii. De fapt, unele locuri din Africa australă raportează simptome mai uşoare", a mai spus medicul, la fel cum declarase mai devreme cunoscutul om de ştiinţă american Anthony Fauci. "Trebuie să fim foarte atenţi la modul în care analizăm" aceste date, a adăugat, totuşi, Michael Ryan, având grijă să sublinieze în mai multe rânduri că ne aflam chiar la începutul studiilor unei variante detectate abia pe 24 noiembrie de către autorităţile sud-africane şi care de atunci a fost identificată în zeci de ţări.

Apariţia acestei variante a provocat o oarecare panică, mai ales în Europa, care este deja pradă unui al cincilea val masiv de cazuri de COVID-19 provocate de varianta Delta, arată Agerpres. 

Varianta Omicron a virusului care cauzează COVID-19 ar putea fi mult mai contagioasă, dar este posibil să fie mai blândă decât cele de până acum. Acestea sunt primele indicii, după ce numărul cazurilor de COVID a crescut de aproape patru ori în ultimele patru zile în Africa de Sud. Astfel, vineri, autoritățile sud-africane au anunțat 16.055 de noi cazuri, după ce marți, numărul raportat a fost 4.373. După numărul cazurilor anunțate vinerea trecută, numărul total de infectări depășește 3 milioane de la începutul pandemiei, în această țară cu aproximativ 59 de milioane de locuitori.

Institutul Național pentru Boli Transmisibile (NCID) a transmis că totalul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 3.004.203 iar creșterea de vineri corespunde unei rate de pozitivare de 24,3% (16.005 de probe pozitive din 65.990 teste), arată surse citate de Antena 3.

Potrivit NICD, unele dintre noile cazuri sunt ale unor persoane care au avut COVID dar s-au reinfectat cu noua variantă Omicron. "Infecția anterioară oferea protecție împotriva variantei Delta dar pare să nu fie cazul cu Omicron", a declarat Anne von Gottberg, microbiolog din cadrul NICD. "Am monitorizat reinfectările în cazurile Beta și Delta și nu am constatat o creștere a reinfectărilor peste ce ne așteptăm să se întâmple atunci când se schimbă forța (varianta, n.r.) de infecție, când valul se oprește. Cu toate acestea, în cazul Omicron constatăm o creștere", a continuat ea. Totuși, datele din Africa de Sud arată că reinfectările pot fi mai puțin grave, a indicat von Gottberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?