Dimensiunea taliei ar putea prezice riscul de demență

Cercetătorii spun că au găsit o legătură între excesul de greutate din jurul stomacului și experimentarea atrofiei cerebrale sau a contracției creierului. 

Primul studiu la scară largă de acest gen a analizat legătura dintre circumferința taliei și riscul de demență la o populație de adulți asiatici mai în vârstă, notează Medical News Today

Medicii, profesioniștii din domeniul sănătății și cercetătorii medicali tind să folosească indicele de masă corporală (IMC) pentru a determina dacă greutatea unei persoane este prea mare, prea mică sau „normală".

În ciuda utilizării pe scară largă, IMC are defectele sale, iar un defect este faptul că nu se distinge între grăsimea (țesutul adipos) și conținutul muscular (țesutul slab).

Din acest motiv, unii oameni de știință au sugerat că raportul talie-înălțime sau măsurările circumferinței taliei pot fi indicatori mai exacti ai greutății sănătoase a unei persoane.

Cu toate acestea, când este vorba de vârstă înaintată, există vreo legătură între circumferința taliei și sănătatea cognitivă?

Un studiu din 2019 despre care Medical News Today a raportat, a găsit o legătură între excesul de greutate în jurul stomacului și experimentarea atrofiei cerebrale sau a contracției creierului.

Un alt studiu amplu, de data aceasta din 2018, a găsit corelații între grăsimea viscerală și funcția cognitivă mai slabă.

Cu toate acestea, unele dintre aceste studii au analizat IMC sau raport între talie și șold. Alții au descoperit că un IMC mai mare crește riscul de demență, în timp ce alte studii au descoperit contrariul.

Unde se află adevărul?


Există o legătură între grăsimea și sănătatea creierului la vârstă înaintată? Dacă da, care este cea mai bună măsurare a greutății care indică riscul afecțiunilor neurologice, cum ar fi demența?

O nouă cercetare condusă de autorul corespondent Hye Jin Yoo, profesor asociat la Spitalul Guro din Coreea, Universitatea din Seul, a propus să investigheze.

Descoperirile apar acum în revista Obesity.

 

Studierea riscului și a greutății demenței


Yoo și colegii lor au examinat 872.082 de participanți, în vârstă de 65 de ani și peste, care au participat la screeningul național al Coreei în 2009.

Studiul a urmărit participanții din 2009 până în 2015 sau până la dezvoltarea demenței. În timpul studiului, participanții au răspuns la întrebări despre starea fumatului, consumul de alcool și nivelul de activitate fizică.

Cercetătorii au prezentat veniturile participanților, istoricul diabetului, hipertensiunii arteriale și bolilor cardiovasculare. Au considerat, de asemenea, IMC și circumferința taliei.

Yoo și colegii s-au ajustat pentru comorbiditățile potențiale, folosind indicele de comorbiditate Charlson, pentru a preveni orice condiții subiacente influențând IMC la vârstă mai înaintată.

 

Mărimea taliei poate indica riscul de demență


Studiul a relevat că participanții a căror circumferință a taliei era egală sau mai mare de 90 de centimetri (cm) pentru bărbați și 85 cm pentru femei aveau un risc semnificativ mai mare de a dezvolta demență.

Această asociere a rămas atunci când cercetătorii s-au ajustat în funcție de vârstă, IMC, tensiunea arterială, nivelul colesterolului, sănătatea ficatului și mai mulți alți factori de viață.

Studiul a descoperit, de asemenea, un risc ușor crescut de demență pentru participanții cu subponderale, dar numai după ce cercetătorii au dat în considerare alte comorbidități și factori de stil de viață.

"Pentru toți medicii care se ocupă de medicină geriatrică, obezitate și demență, acest studiu subliniază că circumferința taliei ar trebui să fie luată în considerare în evaluarea riscului de demență legat de obezitate la vârstnici", a spus Hye Jin Yoo

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel