Diferențele nutriționale dintre alimentele proaspete și cele congelate. Care sunt mai sănătoase

congelat Foto: Frepik @rabusta
Difescoperă cum metoda de depozitare poate avea un impact profund asupra valorilor nutriționale.

Produsele congelate pot conține mai multe substanțe nutritive decât cele proaspete, datorită faptului că se află la maturitate maximă. Cu toate acestea, unii nutrienți se pierd în timpul procesării și se degradează în timpul depozitării. Fructele și legumele proaspete sunt benefice pentru sănătate, conținând vitamine, minerale și antioxidanți.

Consumul mai multor fructe și legume poate proteja împotriva bolilor de inimă. Produsele congelate sunt o alternativă convenabilă, dar valoarea lor nutritivă poate fi diferită.

Un procent mai mic din fructele și legumele pe care le cumperi sunt recoltate de aparatură profesională, majoritatea fiind culese manual.

Vezi și: 8 beneficii ale strugurilor negri. Ajută inima și promovează sănătatea ochilor pe tot parcursul vieții

Fructe și legume proaspete

Fructele și legumele proaspete sunt culese înainte de a se coace, ceea ce le permite să se maturizeze complet în timpul transportului și să își dezvolte vitaminele, mineralele și antioxidanții. Acestea pot petrece între 3 zile și câteva săptămâni în tranzit înainte de a ajunge la centrele de distribuție.

Unele produse, cum ar fi merele și perele, pot fi depozitate până la 12 luni în condiții controlate. În timpul transportului, produsele sunt depozitate într-o atmosferă controlată și refrigerată și sunt tratate cu substanțe chimice pentru a preveni deteriorarea.

După ce ajung la supermarket, acestea pot petrece 1-3 zile pe rafturi înainte de a fi depozitate acasă timp de până la 7 zile.

Fructe și legume congelate

Fructele și legumele congelate sunt culese la maturitate maximă, spălate, albite, tăiate, congelate și ambalate în câteva ore. Fructele nu sunt blanșate dar pot fi tratate cu acid ascorbic sau cu adaos de zahăr pentru a preveni deteriorarea. Nu se adaugă substanțe chimice înainte de congelare, asigurând cea mai mare valoare nutritivă.

Citește și: Lemongrass pe stomacul gol, un pahar de sănătate la începutul zilei. Ajută sistemul imunitar și detoxifică ficatul

Unele vitamine se pierd în timpul procesării produselor congelate

Congelarea ajută la păstrarea conținutului nutritiv al fructelor și legumelor, dar unii nutrienți încep să se descompună atunci când produsele congelate sunt păstrate mai mult de un an. Cea mai mare pierdere de nutrienți are loc în timpul procesului de albire, care presupune fierberea produselor în apă clocotită timp de câteva minute pentru a distruge bacteriile dăunătoare și a preveni pierderea aromei, a culorii și a texturii.

Cu toate acestea, fructele congelate nu se supun procesului de albire. Pierderea de nutrienți variază în funcție de tipul de legume și de durata de albire, cu o medie de aproximativ 50%. Un studiu a constatat că albirea a redus activitatea antioxidantă solubilă în apă în mazăre cu 30% și în spanac cu 50%.

Acestea fiind spuse, nivelurile au rămas constante în timpul depozitării la -20° C. Unele cercetări sugerează că produsele congelate își pot păstra activitatea antioxidantă în ciuda pierderii vitaminei C solubile în apă.

Foto: Freepik

Nutrienții scad în timpul depozitării

Fructele și legumele proaspete pierd umiditate după recoltare, ceea ce crește riscul de deteriorare și scade valoarea nutritivă. Un studiu a constatat o scădere a nutrienților după 3 zile de refrigerare, în special în cazul fructelor moi. Conform Healthline, vitamina C din legumele proaspete scade imediat după recoltare și continuă în timpul depozitării, mazărea verde pierzând până la 51% din vitamina C în 24-48 de ore.

Activitatea antioxidantă scade în cazul legumelor depozitate la rece sau la temperatura camerei. Antioxidanții, cum ar fi carotenoizii și fenolii, pot crește din cauza continuării maturării în cazul unor fructe.

Care sunt mai hrănitoare?

Studiile care compară conținutul nutritiv al produselor congelate și al celor proaspete arată ușoare variații datorate utilizării produselor proaspăt recoltate și diferențelor în ceea ce privește metodele de procesare și de măsurare. Dovezile sugerează că congelarea păstrează valoarea nutritivă, iar conținutul nutrițional al produselor proaspete și al celor congelate este similar.

Scăderile de nutrienți din produsele congelate sunt, în general, mici, iar nivelurile de vitaminele A, carotenoizi, vitamina E, minerale și fibre sunt similare în ambele tipuri. Studiile care au comparat produsele din supermarket cu soiurile congelate au constatat o activitate antioxidantă și un conținut nutritiv similare.

Produsele congelate pot conține mai multă vitamina C

Produsele congelate pot conține niveluri mai ridicate de anumiți nutrienți, cum ar fi vitamina C, în comparație cu soiurile proaspete depozitate la domiciliu. Studiile arată că mazărea sau spanacul congelat pot avea mai multă vitamina C decât soiurile proaspete cumpărate din supermarket.

De asemenea, liofilizarea poate crește conținutul de vitamina C în unele fructe. În plus, procesul de liofilizare poate crește disponibilitatea fibrelor, făcând produsele mai solubile.

Fructele și legumele proaspăt culese sunt de cea mai bună calitate, în timp ce produsele congelate pot fi la fel sau chiar mai nutritive. Produsele congelate reprezintă o alternativă convenabilă și rentabilă la opțiunile proaspete. Pentru a asigura cea mai bună gamă de nutrienți, cel mai bine este să alegeți un amestec de produse proaspete și congelate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel