Diferența dintre viroza respiratorie și gripă. Emilian Popovici: Nu poți să duci gripa pe picioare, nici dacă ești Hercules

viroza respiratorie si gripa - FOTO: Freepik@kjpargeter
EXCLUSIV
Care este diferența dintre viroza respiratorie și gripă și de ce este esențial să cunoaștem acest aspect a explicat prof. univ. dr. Emilian Popovici.

Diferența dintre viroza respiratorie și gripă. Gripa și răceala comună sunt ambele boli respiratorii contagioase, dar sunt cauzate de virusuri diferite. Gripa este cauzată doar de virusl gripal, în timp ce răceala comună poate fi cauzată de mai multe virusuri inclusiv rinovirusuri, parainfluenza și coronavirusuri sezoniere, potrivit CDC.

Febră - FOTO: Freepik@atiwat2610

Diferența dintre viroza respiratorie și gripă

Deoarece gripa și răceala au simptome similare, poate fi dificil să le deosebiți doar pe baza simptomelor. În general, gripa este mai gravă decât răceala comună, iar simptomele sunt de obicei mai intense și încep mai brusc.

Răcelile sunt de obicei mai ușoare decât gripa. Oamenii cu răceli au mai multe șanse să aibă nas înfundat sau curgător decât cei care au gripă. Răcelile în general nu duc la probleme grave de sănătate, cum ar fi pneumonie, infecții bacteriene sau spitalizări. Gripa poate avea complicații grave asociate.

Vezi și: Care este evoluția sezonului gripal. Emilian Popovici: Se urmărește evoluția infecției gripale în Australia și America de Nord. Așa va fi și în Europa

Prof. Univ. Dr. Emilian Popovici, medic primar epidemiolog și vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a explicat, în exclusivitate, la interviurile DC Medical și DC News, care este diferența dintre gripă și viroza respiratorie.

”Important este ca oamenii să facă diferențierea între gripă și alte viroze respiratorii. Gripa te ia din plină sănătate și în jumătate de oră ești knockout și în jumătate de oră ești la pat și nu mai ești capabil să faci nimic. Are un debut cu febră înaltă. În virozele respiratorii febra este la 37.2, 37.6, cel mult 38. 

În gripă, te duce la 39-40 grade Celsius. Urmează frisoanele, mialgiile, altragiile sunt prezente în toate categoriile de gripă, adică durerile musculare, durerile articulare sunt prezente în toate cazurile de gripă intense și durează un număr semnificativ de zile. În virozele respiratorii, dacă apar, sunt de intensitate scăzută.

Tusea este prezentă în gripă și este o tuse tenace, pe când, în virozele respiratorii este un semn clinic care nu este frecvent întâlnit. Se poate face o diferențiere, iar diferențierea este importantă pentru că aceia care spun că au dus gripa pe picioare greșesc. Nu poți să duci gripa pe picioare, nici dacă ești Hercule.

Ducem pe picioare o viroză respiratorie. Gripa poate genera complicații”, a eplicat prof. univ. dr. Emilian Popovici, medic primar epidemiolog și vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, la interviurile DC Medical și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

tratament indigestie foto:freepik@psodaz
EXCLUSIV
Tratamentul perfect indigestie. Ligia Pop: Elimină toxinele din corp. Ajută foarte mult

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel