Diferența dintre preinfarct și infarct. Primul semn care apare la preinfarct

Preinfarct - Foto: Freepik @brgfx
Ștai care sunt diferențele dintre infarct și preinfarct? Care sunt primele simptome și cum se deosebesc.

Preinfarctul, cunoscut și sub numele de angină pectorală sau angină instabilă, este o afecțiune în care o arteră coronariană este parțial blocată, reducând fluxul de sânge către inimă.

Această obstrucție parțială poate fi temporară și poate provoca simptome similare cu un infarct miocardic, cum ar fi durere sau presiune în piept, dificultăți de respirație și anxietate.

Totuși, în preinfarct, fluxul de sânge către inimă este încă suficient pentru a preveni deteriorarea permanentă a țesutului inimii.

Preinfarctul este considerat un avertisment sau un semnal de alarmă că arterele coronariene sunt îngustate și pot deveni mai grave în timp.

Diferențe între infarct și preinfarct

Preinfarctul și infarctul sunt două afecțiuni cardiace strâns legate, dar există diferențe importante între ele.

Preinfarct sau Angină Pectorală

- este cauzat de o reducere temporară a fluxului de sânge către inimă din cauza unei artere coronariene parțial obstruate.

- poate provoca simptome precum durere sau presiune în piept, dificultăți de respirație și anxietate

- în timpul unui preinfarct, fluxul de sânge către inimă este încă suficient pentru a preveni deteriorarea permanentă a țesutului inimii

Infarctul miocardic sau atacul de cord

- este cauzat de blocarea completă a unei artere coronariene, care duce la moartea țesutului inimii din cauza lipsei de oxigen și nutrienți

- provoacă simptome similare ca preinfarctul, dar sunt mult mai severe și pot include durere intensă în piept care se poate extinde către braț, gât, maxilar sau spate, dificultăți severe de respirație, transpirație abundentă și senzație de greață sau vărsături.

- în infarct țesutul inimii este afectat permanent și poate duce la complicații grave sau chiar deces.

Factorii de risc pentru preinfarct includ fumatul, hipertensiunea arterială, nivelurile ridicate de colesterol în sânge, obezitatea, diabetu și lipsa de activitate fizică.

Este important ca persoanele care prezintă simptome de preinfarct să solicite imediat asistență medicală de urgență.

Tratamentul poate include medicamente pentru a reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge, proceduri pentru a deschide arterele coronariene și schimbări ale stilului de viață pentru a reduce factorii de risc.

Monitorizarea și gestionarea factorilor de risc sunt esențiale pentru a preveni un infarct miocardic ulterior.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel