Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Dieta verde mediteraneană și avantajele pe care le are.
Dieta mediteraneană este una dintre cele mai sănătoase și populare din lume. Iar cum Postul Paștelui a început, acesta este un bun moment de a încerca și această dietă.
Potrivit unui studiu publicat în revista Heart, se arată că această dietă este o nouă versiune cu mai multe avantaje decât dieta tradițională. Este vorba despre dieta verde mediteraneană, care îmbunătățește anumiți indicatori de sănătate prin consumul mai multor antioxidanți și înlocuirea cărnii roșii cu proteine vegetale. Dieta continuă să se bazeze pe alimente precum cerealele integrale, fructele, legumele, leguminoasele, ierburile și uleiul de măsline, cărora li se trei componente esențiale: duckweed (lintiță), ceaiul verde și nucile.
Dieta mediteraneană verde este o versiune mai ecologică decât cea tradițională, deoarece pune accentul pe legumele verzi și nu include carnea roșie sau derivații acesteia. A avut loc un studiu științific la o populație supraponderală, al cărei scop a fost de a verifica dacă un aport mai mare de polifenoli și un consum redus de proteine animale are efecte pozitive asupra sănătății. Rezultatele au fost îmbucurătoare.
Acest tip de alimentație scade consumul de calorii și carbohidrați, dar îl crește pe cel de proteine. Potrivit publicației Heart, aportul caloric a variat de la 1.500 la 1.800 de calorii pentru bărbați și de la 1.200 la 1.400 de calorii pentru femei. În total, carbohidrații au fost doar 40 de grame, iar proteinele 100 de grame.
Altfel, unii cercetători au afirmat că polifenolii sunt principalele surse de antioxidanți din legumele verzi. Din acest motiv, această dietă include 3 componente esențiale:
Duckweed sau Mankai (lintiță). Potrivit revistei Clinical Nutrition, este o sursă ce poate substitui proteinele animale. De asemenea, conține polifenoli, vitamina B12 și minerale. Lintița poate fi înlocuită cu alte surse de proteine vegetale, cum ar fi leguminoasele, derivații din soia sau semințele.
Ceai verde. Este cunoscut pentru conținutul său de polifenoli și alte substanțe antioxidante.
Nuci. Acestea oferă grăsimi sănătoase, proteine și antioxidanți.
Ingredientul distinctiv al dietei mediteraneene verzi este lintița sau Mankai sub formă de smoothie, 100 g pe zi. De asemenea, se recomandă consumul a 30 g de nuci și până la 3 căni de ceai verde.
Potrivit aceluiași studiu, beneficiile dietei mediteraneene verzi le depășesc pe cele ale dietei tradiționale. Mai exact, la studiu au participat 294 de persoane cu obezitate moderată, care au fost separate în 3 grupuri dietetice. Primul a fost grupul de control, care avea o dietă sănătoasă; a existat, de asemenea, un grup de consumatori ai dietei mediteraneene tradiționale și un altul al dietei mediteraneene verzi. Toate grupurile au respectat restricțiile de calorii și exercițiile fizice impuse. După 6 luni, s-au evaluat pierderea în greutate și factorii de risc cardiovascular și metabolic. Participanții care au urmat dieta mediteraneană verde au pierdut 6,2 kilograme, cei cu dieta tradițională 5,4 kilograme, iar grupul de control doar 1,5 kilograme.
Dar, ca orice dietă pe care suntem dispuși să o încercăm, este necesar și sfatul medicului, pentru a nu ne pune în pericol starea de sănătate.
Vezi și: Postul, beneficii pentru sănătate. 40 de zile FĂRĂ carne, MINUNI pentru inimă, ficat şi piele
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...