Dieta vegetariană și riscurile asupra femeii însărcinate. Medic: Aportul de minerale este afectat

Dieta vegetariana. FOTO Pexels @ Jill Wellington
Dieta vegetariană are o serie de riscuri pentru câteva categorii de persoane, cele mai vizate fiind femeile însărcinate.

Dieta vegetariană vine ”la pachet” cu beneficii, dar și cu riscuri pentru sănătate. Mai mult, această formă de alimentație nu se recomadă copiilor și adolescenților, dar mai ales femeilor însărcinate, din cauza deficitului de nutrienți ce pot pune în pericol sănătatea fătului.

Proteinele sunt formate din aminoacizi, ”cărămizi perfecte” pe care le găsim doar în carne, ouă, brânzeturi, în timp ce proteinele din vegetale nu acoperă necesarul de aminoacizi.

Pentru a preveni carența este, însă, obligatorie asocierea dintre cereale și leguminoase, fasole boabe, mazăre, linte sau năut, în aceeași masă sau în mese diferite.

”Aportul de minerale, mai ales fier, calciu și zinc, va fi afectat de o dietă vegană. Mineralele de origine vegetală au bio-eficiență scăzută, prezența de fitați și oxalați le împiedică absorbția.

Fierul hemic, de origine animală, este de patru ori mai eficient decât fierul non-hemic din vegetale.

Zincul se găsește și el, mai ales în carne, iar consumul crescut de soia afectează grav absorbția zincului”, a explicat Mihaela Bilic, în emisiunea ”Doctor de Bine” de la PRO TV.

Astfel, dieta vegetariană crește riscul de anemie prin deficit de vitamina B12, vitamină care se găsește exclusiv în carne, lapte și ouă.

Iar deficitul are efecte neurologice, în plus, ”carența de vitamina D apare doar în dieta vegană, vegetarienii care consumă ouă și lactate nu au acest risc.

Aportul de acizi grași esențiali Omega 3 este dificil de acoperit dacă nu consumăm pește, carne și ouă. 

Există Omega 3 în semințele de in, însă eficiența lui este foarte scăzută. Nu mai avem enzimele necesare absorbției lui din vegetale”, mai spune nutriționistul Mihaela Bilic.

De altfel, mai susține medicul, în cazul femeilor însărcinate, o dietă vegană nu poate asigura evoluția optimă a sarcinii. Carența de acizi grași Omega 3 și vitamina B12 poate duce la un retard în dezvoltarea fizică și intelectuală a fătului.

”Nici la copii sau adolescenți nu se recomandă eliminarea produselor de origine animală. O lipsă de vitamina D, vitamina B12 sau calciu afectează definitiv dezvoltarea sistemului osos și a creierului.”

Echilibrul, diversitatea și moderația sunt cele trei elemente care duc la o viață sănătoasă. Mai multe vegetale, dar fără a renunța la alimentele de origine animală.

Ce se întâmplă când mănânci RUCOLA sau SPANAC. Hâncu, despre beneficiile legumelor VERZI

Legumele verzi nu sunt bune doar pentru asezonat un fel de mâncare, ci pot să fie parte integrantă din aceasta. Așa cum se poate întâmpla, de exemplu, cu o legătură de pătrunjel, ce se poate transforma cu ușurință în componenta unei salate pline de vitamine și culoare. 

Nutriționistul Anca Hâncu a prezentat în cadrul emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1 câteva dintre beneficiile legumelor verzi, iar pentru exemplificare a și gătit două salate, pe cât de simple, pe atât de apetisante.  

”Pătrunjelul are beneficii pentru sănătatea vasculară pentru că fluidifică sângele și previne astfel accidentele vasculare cerebrale și alte boli cardiovasculare. Dar este și un detoxifiant natural.

Are o combinație de vitamine, minerale și antioxidanți care îi dau aceste proprietăți, echilibrează și hormonal, mai ales pentru femei, după menopauză.

Are și efect antiinflamator, deci este bun și în reumatism. 100 de grame depășesc necesarul de vitamina C zilnic. 

Spanacul, în varianta baby (tânăr), este un booster pentru imunitate. Menține sănătatea inimii, dar are rol și în protejarea văzului, protejează împotriva apariției cataractei prin conținutul de zeaxantină și luteină. Previne și anemia prin conținutul ridicat de fier. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Dietele, interzise în cazul copiilor. Efecte grave asupra dezvoltării lor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel