Dieta sănătoasă adaptată ție. Cele mai tari reguli

O dietă sănătoasă care să fie adaptată ție presupune să respecți câteva reguli simple. Având la dispoziție din ce în ce mai multe studii care arată care sunt cele mai bune alimente pentru sănătate, oamenii trebuie să învețe cât de important este să se concentreze pe calitatea alimentelor pentru a preveni creșterea în greutate și a trăi mult, într-o stare bună.

Dieta sănătoasă nu e o regulă generală, universal valabilă, care să se aplice tuturor și să aibă exact aceleași rezultate la fiecare. Atunci când îți compui propria dietă sănătoasă există multe abordări care trebuie luate în considerare.

De exemplu, sunt studii care arată că o dietă bogată în fibre, în special cele din din fructe și legume, poate reduce riscul de accident vascular cerebral. Urmând o dietă în stil DASH - care este bogată în cereale întregrale și carne roșie - crește sănătatea inimii prin scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului. Iar dieta mediteraneană, care folosește uleiul de măsline ca grăsime primară și încurajează în cea mai mare parte alimentele pe bază de plante, este o altă alegere excelentă pentru longevitate.

Principiile din fiecare dintre aceste diete pot fi combinate pentru a ridica calitatea globală a dietei voastre personale și pentru a vă ajuta să atingeți obiectivele de sănătate.

Ce să alegi și ce să eviți

De fapt, un studiu realizat de cercetătorii de la Harvard a constatat că pur și simplu consumul mai multor cereale integrale, fructe și legume, precum și renunțarea la băuturi îndulcite și grăsimi mai puțin saturate, pot reduce riscul de diabet zaharat de tip 2 cu aproximativ 20%. Un al doilea studiu arată și de ce sunt bune fructele și legumele. 

De asemenea, oamenii trebuie să știe ce nu este sănătos și ar trebui evitat. Alte studii de la Harvard a identificat vinovații cheie - chipsuri de cartofi, carne roșie procesată și neprelucrată, precum și băuturi îndulcite cu zahăr.

Amidonurile, cerealele rafinate, grăsimile și zaharurile conduc la creșterea în greutate, în timp ce creșterea aportului de alimente de înaltă calitate în dietă vă poate ajuta să consumați mai puține calorii, în general, deoarece acestea sunt mai sățioase.

O altă constatare interesantă a experților de la medicinet.com este aceea că cele mai sănătoase diete sunt alcătuite dintr-o gamă destul de mică de alimente „bune" pentru tine. Și conceptul de a mânca orice vrei tu, dacă o faci moderat, nu este abordarea atât de sigură pe cât s-ar crede.

Îmbunătățirea stării de sănătate începe la supermarket atunci când îți alegi alimentele. Concentrați-vă pe perimetrul în care veți găsi produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, fructe de mare și păsări de curte, mai degrabă decât pe culoarul în care sunt depozitate produse alimentare ambalate și procesate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Testul care depistează cancerul. Se poate realiza acasă

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel