Dieta rapidă pentru sezonul estival. Dr. Șerban Damian: Există o singură variantă

dieta rapida. FOTO Pexels
Dr. Șerban Damian, medic nutriționist, explică ce avem de făcut dacă ne dorim să scăpăm ”rapid” de kilogramele în plus. 

Intrăm, cu pași rapizi, în sezonul estival. Odată cu bucuria vacanței, vine și teama că nu vom reuși să scăpăm de kilogramele acumulate în perioada sărbătorilor. 

Am stat de vorbă cu dr. Șerban Damian, medic nutriționist, pentru a afla care este cea mai eficientă metodă de a scăpa rapid de kilogramele în plus. 

”Să definim ce înseamnă rapid. Nu poți să scapi de 10 kg într-o lună, decât dacă te înfometezi. Ideea este să scazi sustenabil. Grăsimea se metabolizează într-un numit ritm, așa că, realist undeva la 2- 4 kg pe lună, în medie. Cam despre asta vorbim, acesta poate fi considerat un ritm rapid și eficient”, a explicat dr. Șerban Damian pentru Spectacola

Când vine vorba de diete ”minune”, medicul spune că există o singură variantă eficientă și sigură: aceea de a reduce caloriile ingerate. De asemenea, el a oferit și câteva exemple de alimente care ar trebui consumate cu prudență. 

”Nu există o metodă anume și singura metodă este, de fapt, restricția calorică, respectiv să mănânci mai puțin decât ai nevoie, reducând proporțional din toate alimentele, în mod particular din cele cu carbohidrați simpli, zaharuri sub orice formă, adică dulciuri, sucuri, dar și pâine, paste din făină albă, eventual și orez. Nu neapărat evitate, cât reduse cantitativ. De asemenea, alimentele cu compoziție mare de grăsime fie că este vorba de grăsime ca atare: unt, smântână, maioneză, margarină, sau carne grasă, pește gras, brânzeturi grase, alune, semințe, nuci, toate acestea trebuie reduse cantitativ, nu neapărat eliminate complet”, a mai spus medicul. 

Cum ar trebui să ne transformăm alimentația și stilul de viață pentru a slăbi și pentru a ne menține în formă?

”În primul rând trebuie făcută o analiză a stilului de viață, ca să vedem unde sunt greșelile pentru că oamenii fac diverse greșeli: mănâncă concentrat într-o singură parte a zilei, mănâncă doar seara, fie fac exces din anumite alimente consistente, așa cum sunt cele pe care le-am enumerat mai devreme. În sensul acesta trebuie să facem modificări, să distribuim alimentația în mai multe mese sau să o reducem cantitativ, sau să o gândim calitativ altfel. De exemplu, dacă mâncăm multă carne, foarte multă grăsime, să reducem cantitatea de aceste alimente și să creștem cantitatea de legume, de exemplu de verdețuri care au raportul caloric mai redus.

Citește mai departe pe Spectacola.

Vezi și: Cum să scazi în greutate, sănătos. Medic: Scăderea de 3-4 kg într-o lună este un obiectiv realist

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel