Dieta pescetariană, beneficii pentru sănătate

Multe studii sugerează că dieta vegetariană este bună pentru sănătate - dar ce faceți dacă nu doriți să renunțați la pește? O dietă pescetariană ar putea fi calea de comptomis.

Elementele nutritive pe care peștele le poate adăuga la o dietă pe bază de legume pot ajuta la compensarea problemelor de sănătate care pot însoți vegetarianismul pentru unii oameni. De exemplu, vegetarienii „înfocați" pot avea deficit de vitaminele B, iar vegetarianismul crește, de asemenea, riscul carenței de fier, care poate duce la anemie. Vegetarienii uneori nu consumă suficientă proteină (în special dacă nu mănâncă ouă), dar peștele este o sursă excelentă de proteine, notează University Health News. 

Vestea bună pentru persoanele care doresc să-și concentreze dieta pe legume, dar iubesc și peștele este că există o dietă perfectă pentru tine. Se numește dieta pescetariană, iar termenul este o combinație de „pește", care este italian pentru pește și vegetarianism. Mai simplu, o dietă pescetariană combină vegetarianismul cu consumul de pește și alte tipuri de fructe de mare.

O dietă pescetariană este un compromis sănătos

Dieta pescetariană vă oferă tot ce este mai bun din ambele lumi - sănătatea dvs. va beneficia de consumul multor legume proaspete, dar veți fi, de asemenea, sigur că veți consuma suficiente proteine și veți obține suficient de multe grăsimi sănătoase omega-3 care au fost asociate cu o mai bună sănătate cardiovasculară și un risc mai mic pentru diabet, cancer și boala Alzheimer, printre altele. Și, desigur, a fi vegetarian înseamnă că nu veți consuma nicio carne roșie cu un conținut ridicat de grăsimi saturate. Studiile sugerează că femeile care urmează o dietă pescetariană câștigă mai puțin în greutate într-un an decât femeile care mănâncă carne, în timp ce alte cercetări au descoperit că persoanele care au consumat o dietă pescetariană aveau un risc de 4,8 la sută de a dezvolta diabet, comparativ cu un risc de diabet de 7,6% în rândul persoanelor care au inclus carnea în dieta lor.

Mediul ar putea beneficia prea mult

Îngrijorările de mediu sunt de asemenea mari pentru mulți oameni care urmează o dietă pescetară. Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, creșterea animalelor la nivel mondial contribuie cu 14,5 la sută din emisiile de gaze cu efect de seră. Creșterea bovinelor este cel mai mare vinovat, producând aproximativ 65 la sută din emisiile de animale. Un studiu din 2014 (Climactic Change, 11 iunie 2014) privind emisiile de gaze cu efect de seră la o dietă de 2.000 de calorii pe zi a descoperit că valorile medii ale emisiilor dietetice de gaze cu efect de seră pentru mâncătorii de carne au fost cu aproximativ 46 la sută mai mari decât pentru mâncătorii de pește, cu aproximativ 50% mai mare decât pentru vegetarieni și cu aproximativ 99% mai mare decât pentru vegans.

O dietă pe bază de pește este nutritivă

O dietă pescetariană este similară cu binecunoscuta dietă mediteraneană, care arată că studiile pot beneficia enorm de sănătatea inimii. Dacă deja mâncați o dietă în stil mediteranean, trecerea treptat la o dietă pescetariană nu ar trebui să fie o problemă pentru dvs. Există o multitudine de pești, atât de apă dulce, cât și de apă sărată, și de crustacee pentru a vă încorpora în dieta dvs. pescetariană. Toate tipurile de pește sunt ambalate cu nutrienți, inclusiv vitaminele D și B2 (riboflavina), și mineralele fier, zinc, iod, magneziu și potasiu. Peștele este, de asemenea, bogat în calciu și fosfor, care sunt importante pentru sănătatea oaselor. În ceea ce privește zincul, uitați-vă la stridii, care sunt una dintre cele mai bune surse de zinc pe care le puteți găsi: o porție de 4 ouă de stridii oferă aproximativ de șapte ori cantitatea zilnică recomandată de zinc. Midiile sunt o mare sursă de seleniu și fier, în timp ce scoicile sunt, de asemenea, bogate în seleniu, împreună cu aproximativ un sfert din cantitatea zilnică de calciu de care aveți nevoie.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel