Dieta ideală pentru gestionarea gastritei și ulcerului gastric. Mâncarea care poate ajuta sau agrava simptomele gastritei

gastrita Foto: Freepik @boomanoid
O dietă corectă poate ameliora simptomele gastritei și poate preveni complicațiile, contribuind la vindecarea stomacului.

Vezi și: Ce se întâmplă când corpul tău nu primește suficiente vitamine B. Simptomele deficitului de vitamine B și cum să le previi

Gastrita este o afecțiune care implică inflamarea mucoasei stomacului. Aceasta poate fi acută sau cronică, cu simptome acute precum indigestie, dureri abdominale, greață și senzație de sațietate. Simptomele pot varia și, de obicei, se rezolvă rapid după tratament.

Cu toate acestea, unele forme pot provoca ulcere sau pot crește riscul de cancer. O dietă favorabilă gastritei poate ajuta la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea sănătății generale. Consumul anumitor alimente și evitarea altora pot ajuta la gestionarea simptomelor gastritei.

Ce alimente ajută la vindecarea gastritei?

Gastrita cronică nu este de obicei cauzată de dietă, dar anumite alimente și băuturi pot reduce riscul apariției acesteia. Alimentele bogate în fibre, cum ar fi cerealele integrale, fructele, legumele și fasolea, alimentele sărace în grăsimi, cum ar fi peștele, carnea slabă și legumele, alimentele sărace în acid, cum ar fi legumele și fasolea, băuturile necarbonatate și băuturile fără cofeină pot ajuta.

Probioticele pot ajuta și în cazul complicațiilor stomacale cauzate de Helicobacter pylori, cea mai frecventă cauză a gastritei. Consultați un medic pentru a vedea dacă suplimentele probiotice ar putea fi benefice. Unele tipuri de gastrită pot face dificilă absorbția fierului sau a vitaminei B12 de către organism, ducând la deficiențe.

Alimente de evitat

Alimentele bogate în grăsimi pot agrava inflamația stomacului și pot declanșa gastrită la unele persoane. Alergiile alimentare pot declanșa, de asemenea, gastrită, iar evitarea anumitor alimente poate ajuta la tratarea și prevenirea afecțiunii.

Alimentele acide, alcoolul, băuturile carbogazoase, cafeaua, alimentele grase, alimentele prăjite, sucurile de fructe, alimentele murate și alimentele picante pot irita stomacul și agrava gastrita.

Evitarea acestor alimente poate preveni simptomele, în special pentru alergiile alimentare. Un studiu de cohortă din 2022 a constatat că 53% dintre persoanele cu simptome de gastrită aveau tendința de a mânca prea repede sau neregulat, de a mânca mai multe resturi și de a mânca alimente declanșatoare.

De asemenea, acestea aveau tendința de a nu mânca porții consistente, de a lua gustări și de a mânca mai multe alimente la grătar. Pentru a reduce erupțiile, persoanele ar trebui să facă schimbări în stilul lor de viață, cum ar fi consumul de mese mai mici și mai frecvente.

Citește și: Rolul untului în alimentația sănătoasă. Cum alegi cel mai sănătos unt

Foto: Freepik @brain71

Dieta pentru gastrită cu ulcer

Gastrita netratată poate duce la ulcer gastric sau ulcer peptic, iar alimentele care trebuie consumate sau evitate sunt similare cu cele pentru gastrită. O dietă echilibrată cu nutrienți este esențială pentru vindecarea ulcerului.

Alimentele permise includ lapte, iaurt, brânzeturi cu conținut scăzut de grăsimi, uleiuri vegetale, fructe, legume, leguminoase, carne slabă și sucuri naturale. Cu toate acestea, există cercetări limitate care susțin recomandările dietetice specifice pentru gastrită, astfel încât se recomandă consultarea unui medic sau nutriționist pentru o dietă individualizată bazată pe simptome și reacții la alimente.

Causes of gastritis

Gastrita poate fi cauzată de diverși factori, cum ar fi bacteria H. pylori, leziuni ale mucoasei stomacului cauzate de medicamente, alcool, infecții, tratamente, intervenții chirurgicale, leziuni majore, boli autoimune sau alergii alimentare. Un medic poate ajuta la identificarea cauzei, în special în cazurile în care cauza nu este imediat evidentă.

Tratamente pentru gastrită

Gastrita este o afecțiune frecventă caracterizată prin dureri de stomac, indigestie, balonare, greață, vărsături, pierderea poftei de mâncare, eructații și flatulență. Aceasta poate fi cauzată de medicamente, infecții bacteriene, alimente grase, stres, consum de alcool sau obiceiuri alimentare sensibile.

Simptomele gastritei implică de obicei dureri de stomac, indigestie, balonare, greață, vărsături, pierderea poftei de mâncare, eructații și flatulență. Cauzele declanșării gastritei includ medicamentele, infecțiile bacteriene, alimentele grase, stresul, consumul de alcool sau obiceiurile alimentare sensibile.

Ouăle pot fi consumate dacă gastrita este prezentă, împreună cu brânză de vaci, piure de morcovi, dovleac, avocado, banane, cartofi fierți, paste moi, biscuiți cu sifon, orez, pui fără piele și ceai de mușețel. Alimentele sărace în grăsimi și neacide, fructele și legumele, peștele, carnea slabă și ceaiurile fără cofeină pot ajuta la vindecarea gastritei.

Calmarea gastritei presupune să mâncați încet, să optați pentru porții mai mici, să preferați mesele gătite în casă și să nu vă culcați după masă. Lichidele limpezi precum bulionul sau ceaiul sunt cele mai bune pentru gastrită, iar ceaiul verde cu miere cel puțin o dată pe săptămână poate reduce prevalența gastritei legate de H. pylori.

Durata tratamentului gastritei depinde de tipul, cauza și severitatea afecțiunii. Dacă simptomele sunt severe sau durează mai mult de o săptămână, consultați mai întâi un medic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel