DIETĂ: Dimensiunea corpului poate influența durata de viață la femei

Forma corpului și greutatea contează când vine vorba de longevitate
Un nou studiu, publicat în revista Journal of Epidemiology & Community Health, dovedește încă o dată de ce femeile ar trebui să aibă grijă la siluetă și de ce e necesar ca ele să fie într-o formă fizică foarte bună. Ideea e că dacă vor să aibă șanse mari să trăiască până la 90 de ani, femeile trebuie să facă zilnic exerciții și să aibă o anumită formă a corpului.

Dimensiunea corpului - înălțime și greutate - poate influența durata de viață a femeilor, mult mai mult decât în cazul bărbaților, sugerează un nou studiu publicat online în Journal of Epidemiology & Community Health.

În timp ce activitatea fizică este legată de durata de viață mai lungă la ambele sexe, se pare că, cu cât bărbații petrec mai mult timp activi fizic în fiecare zi, cu atât este mai mare șansa lor de a ajunge la limită de vârstă. La femei, în schimb, 60 de minute de exerciții fizice pe zi au fost asociate cu cea mai bună șansă de a trăi mult și bine.

Speranța medie de viață a crescut de-a lungul ultimelor decenii, dar a început recent să se plafoneze, mai ales în unele țări dezvoltate, din cauza nivelurilor crescute de obezitate și inactivitate fizică, considerate a fi în spatele acestei tendințe.
Studiile anterioare au analizat asociațiile dintre greutate (indicele de masă corporală), activitatea fizică și vârsta înaintată, dar majoritatea studiilor au combinat ambele sexe sau s-au axat exclusiv pe bărbați.

Or, femeile și bărbații au o durată de viață diferită, care poate fi influențată de factori precum hormoni, gene și / sau stilul de viață.

Pentru a explora aceste diferențe, cercetătorii au analizat datele din studiul olandez de cohortă (NLCS), care a inclus mai mult de 120.000 de bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 55 și 69 de ani, atunci când a început înregistrarea datelor, în 1986.

Cum au realizat studiul

Oamenii de știință voiau să vadă dacă există legături între înălțimea, greutatea, activitatea fizică din timpul liber și probabilitatea atingerii vârstei de 90 de ani, și dacă ar există diferențe între bărbați și femei.

Dintre subiecți, 7.807 (adică 3.646 bărbați și 4.161 femei, cu vârste cuprinse între 68 și 70 de ani) au furnizat informații detaliate în 1986 cu privire la greutatea la momentul respectiv, înălțimea, greutatea la vârsta de 20 de ani și activitatea fizică în timpul liber.

Aceasta includea activități cum ar fi grădinăritul, plimbarea cu câinii, DIY (îmbunătățirea casei), mersul pe jos sau cu bicicleta la locul de muncă și sporturile de agrement, care au fost grupate în categorii de cote zilnice: mai puțin de 30 de minute; 30 până la 60 de minute; și 90 de minute sau mai mult.

Participanții au fost apoi monitorizați până la moarte sau la vârsta de 90 de ani.

Cercetatorii au considerat factori potențiali influenți, cum ar fi dacă participanții au fost fumători sau foști fumători, cât de mult au băut, nivelul lor de educație și consumul obișnuit de energie.

433 de bărbați (16,7%) și 944 de femei (34,4%) au supraviețuit până la vârsta de 90 de ani.

Femeile înalte au șanse mai mari

Femeile care au ajunseseră la această vârstă au fost, în medie, mai înalte, cântăreau mai puțin la începutul studiului și aveau o greutate mai mică de la vârsta de 20 de ani decât cele care erau mai scunde și mai grele.

Mai mult, femeile cu o înălțime mai mari de 175 cm au avut cu 31% mai multe șanse să ajungă la 90 de femei mai scunde de 160 cm.

Niciuna dintre aceste asociații nu este însă valabilă la bărbați!

Iar când s-au luat în considerare niveluri de activitate fizică, bărbații care au făcut peste 90 de minute de sport pe zi aveau 39% mai multe șanse să ajungă la 90 decât cei care au făcut mai puțin de 30 de minute.

Și fiecare 30 de minute de activitate fizică zilnică în plus au fost asociate cu o creștere cu 5% a șanselor lor ajunge nonagenari.

Dar acest lucru nu este valabil la femei. Cele care făceau mai mult de 30-60 de minute pe zi au avut șanse mai mari cu 21% de a ajunge la 90 de ani, față de cele care aveau o activitate fizică de doar 30 de minute sau mai puțin.

Timpul de exerciții optim pentru femei

Cercetărorii au constatat, însă, că există un prag optim pentru femei: aproximativ 60 de minute pe zi au fost asociate cu cea mai bună șansă de a sărbători aniversarea a 90 de ani!

Acesta este un studiu observațional și, prin urmare, nu poate stabili relația directă cauză - efect. Și informațiile despre dimensiunea corporală și activitatea fizică au fost oferite voluntar, mai degrabă decât măsurate obiectiv, ceea ce ar fi putut afecta rezultatele, notează cercetătorii.

Totuși, concluziile se bazează pe un număr mare de persoane, cu vârste similare, ceea ce întărește rezultatele, subliniază tot ei, adăugând că studiul este unul dintre puținele care diferențiază factorii de stil de viață potențial asociate cu longevitate, la femei și bărbați.

Pe lângă toate acestea, s-ar putea să nu existe nicio asociere între dimensiunea corpului și atingerea limitei de vârstă la bărbați, spun cercetătorii. Dar comportamentul și istoricul bolii par să influențeze asociațiile găsite și au existat diferențe între fumători și nefumători.

Studiul, integral (open acces), poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel