Dieta dată peste cap? Revino la normal, face bine la inimă!

Eliminarea anumitor alimente din dietă poate avea efecte foarte benefice asupra organismului
În sezonul Sărbătorilor de Iarnă poate fi foarte dificil, chiar și cei mai hotărâți dintre noi, să ne ținem de o dietă sănătoasă. De la bomboanele de Halloween, dăm iama în cele de Moș Nicolae, apoi, la masa de Crăciun, trecem la mâncăruri grele, iar la desert ne cufundăm în cozonaci, fursecuri, turtă dulce și plăcinte. Brusc, parcă am uitat ce gust au legumele. Dar abaterile acestea ne pun în pericol inima, arată un nou studiu.

Greutatea nu este singurul aspect al sănătății care poate fluctua în perioada Sărbătorilor. Potrivit unui nou articol din revista Nutrients, factorii de risc pentru boala cardiovasculară se modifică în funcție de schimbările din alimentație, chiar și o lună de excese fiind periculoasă.

Dacă ești inconsecvent cu privire la tipurile de alimente pe care le mănânci, factorii de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare vor fluctua”, arată Wayne Campbell, profesor de științe nutriționale la Universitatea Purdue. „Chiar și pe termen scurt, alegerile alimentare pot modifica starea de sănătate”.

Eșecul dietei nu este o anomalie, este normă și există o varietate de motive pentru aceasta. Acest lucru poate duce la încercări repetitive de a adopta, dar fără a menține, modele de alimentație sănătoasă.

Cum au evaluat efectele fluctuațiilor

Pentru a evalua modul în care aceste fluctuații în dietă afectează factorii de risc pentru diabet și boli cardiovasculare, cum ar fi tensiunea arterială și colesterol, echipa lui Campbell a analizat două studii anterioare (de asemenea conduse de Campbell, la Purdue). Participanții la aceste studii au adoptat un model de alimentație în stil DASH (abordări dietetice pentru a opri hipertensiunea) sau un model de alimentație în stil mediteranean.

Modelul nostru alimentar în stil DASH s-a concentrat pe controlul aportului de sodiu, în timp ce stilul mediteranean s-a concentrat pe creșterea grăsimilor sănătoase”, arată Lauren O'Connor, autorul principal al lucrării, într-un material dat publicității de Universitatea Purdue. „Ambele modele de dietă au fost bogate în fructe, legume și cereale integrale”.

Participanții au adoptat un model de alimentație sănătoasă timp de cinci sau șase săptămâni și apoi le-au fost măsurați factorii de risc. Apoi, participanții la studiu au fost lăsați să revină la modul în care mâncau înainte de diete, timp de patru săptămâni, și s-au întors pentru o verificare. În a treia etapă, au fost puși din nou la dietă săntoasă, pentru încă cinci sau șase săptămâni, și le-au fost evaluați factorii de risc.

Motive să încerci până reușești

Rezultatele arată aproape exact cum v-ați aștepta: ca un rollercoaster cardiovascular. Cât de repede sănătatea participanților a început să se îmbunătățească după adoptarea unei alimentații mai sănătoase este impresionant. Este nevoie de doar câteva săptămâni de alimentație sănătoasă pentru a genera o tensiune arterială și un colesterol mai scăzute. Acestea cresc din nou când nu mai respecți principiile unei alimentații sănătoase, și revin la loc când revii la dietă.

Aceste constatări ar trebui să încurajeze oamenii să încerce din nou dacă nu reușesc la prima lor încercare de a adopta un model de alimentație sănătoasă”, Campbell a spus. „Se pare că organismul nu va deveni rezistent la efectele de promovare a sănătății ale acestui model de dietă doar pentru că ați încercat-o și nu ați reușit prima dată. Cea mai bună opțiune este să mențineți modelul sănătos, dar dacă eșuați, încercați din nou”.

Atenție, însă, la faptul că nu sunt cunoscute efectele pe termen lung ale fluctuațiilor de alimentație sănătoasă și nesănătoasă asupra bolilor cardiovasculare. Se știe doar că atunci când persoanele care sunt supraponderale încearcă în repetate rânduri să piardă în greutate, renunță și încearcă din nou, asta ar putea fi mai dăunător pentru sănătatea lor pe termen lung decât dacă ar menține o greutate constantă.

Studiul, integral, poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel