Dieta: cum îți influențează vederea pe măsură ce înaintezi în vârstă

Alzheimer ar putea fi „văzut” în ochi în fază încipientă
Dieta ne poate influența vederea, mai precis poate crește riscul degenerării maculare, odată cu vârsta, spun cercetătorii.

O analiză a cercetărilor recente de înaltă calitate arată că dieta poate afecta riscul de dezvoltarea și progresie a degenerarii maculare legate de vârstă (deteriorarea vederii cu înaintarea în vârstă). Rezultatele sunt publicate în Oftalmologie clinică și experimentală.

Revizuirea sistematică a inclus analiza a 18 studii de înaltă calitate. Aderarea la o dietă mediteraneană a fost legată de un risc scăzut de progresie a degenerării maculare. Un regim alimentar oriental (cu un aport mai mare de legume, leguminoase, fructe, cereale integrale, roșii și fructe de mare) a scăzut asocierea cu prevalența afecțiunii, în timp ce un regim alimentar occidental (cu un aport mai mare de carne roșie, carne procesată, lactate cu conținut ridicat de grăsimi, produsele, cartofii prăjiți, boabele rafinate și ouăle) au avut o asociere crescută cu prevalența degenerării maculare.

Dieta occidentală, cea mai nesănătoasă

Consumul mare de legume bogate în carotenoizi și pește gras care conține acizi grași omega-3 a fost benefic pentru cei cu risc de degenerare maculară. Dietele cu indice glicemic ridicat și consumul de alcool mai mare de două băuturi pe zi au fost asociate cu un risc mai mare de afectare a vederii.

"Îmbunătățirea calității dietei, creșterea aportului de alimente care conțin nutrienții necesari de retină și evitarea alimentelor care induc daune oxidative vor juca un rol important în protejarea vederii", a declarat autorul principal Naoko Chapman, de la Universitatea din Auckland, în Noua Zeelandă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel