Palpitațiile inimii, adesea...
Căpșunile pot fi considerate, fără dar și poate, ”vedetele primăverii”, aceste fructe parfumate fiind recomandate atât în cura de slăbire, cât și în alimentația diabeticilor.
”Căpșunile conțin mai multă vitamina C decât portocalele, dar și acid folic cu efect antianemic. Aportul foarte redus de calorii și bogăția de bioflavonoide, cu proprietăți anticancerigene, fac din căpșuni vedetele primăverii. Conțin un zahăr particular, cu absorție lentă, levuloza, motiv pentru care sunt desertul ideal pentru diabetici sau în cura de slăbire”, a afirmat nutriționistul Mihaela Bilic, în cadrul emisiunii ”Doctor de Bine” de la PRO TV.
Pe lângă o stare de bine, de la gustul și parfumul lor deosebit, căpșunile au și alte beneficii pentru sănătate.
Întăresc sistemul imunitar. O porție de căpșune conține 51,5 mg de vitamina C, adică 50% din necesarul zilnic, această vitamină fiind cunoscută pentru proprietățile sale de stimulare a imunității organismului, fiind în același timp și un antioxidant eficient.
Mențin sănătatea ochilor. Proprietățile antioxidante ale căpșunilor pot de asemenea să prevină cataracta, o boala ce poate duce la orbire la vârste înaintate. Ochii au nevoie de vitamina C pentru a combate radicalii liberi cauzați de expunerea la soare. În timp ce dozele mari de vitamina C par să aibă legătură cu creșterea riscului de cataractă în cazul femeilor cu vârsta de peste 65 de ani, dar doar la cele care au luat suplimente de vitamina C, nu care au consumat din cea naturală, potrivit cercetătorilor.
Luptă împotriva cancerului. Căpșunile conțin antioxidanții luteină și zeaxantină și acid elagic, o fitochimicală extrem de benefică. Acesta din urmă are proprietăți anti-cancerigene.
Întârzie apariția ridurilor. Vitamina C din căpșune produce colagen, benefic pentru menținerea elasticității pielii, iar potrivit cercetătorilor Universității Hallym din Coreea de Sud, acidul elagic previne distrugerea colagenului și inflamarea pielii, acestea fiind principalele cauze ale îmbătrânirii pielii și apariției ridurilor.
Scad nivelul de colesterol. Fitochimicalele conținute de căpșuni contracarează efectele lipoproteinelor de tip LDL, care pot cauza formarea de plăci la nivelul arterelor. Astfel, consumului de căpșuni pot reduce lipidele din sânge, care, în cantități mari, se pot depune pe pereții arterelor.
Reduc inflamațiile. De asemenea, căpșunile au proprietatea de a reduce inflamațiile articulare, care ar putea provoca artrită. Potrivit studiului realizat de Harvard School of Public Health, femeile care consumă 16 căpșune pe săptămână sunt cu 14% mai puțin predispuse să aibă un nivel crescut al proteinei C Reactiv. Care sunt analizele anuale obligatorii și importanța acestora. Boantă: Trebuie să ajutăm pacientul
Mențin o valoare normală a presiunii sangvine. O porție de căpșuni conține 134 mg de potasiu și ajută la menținerea sângelui la nivel normal, acționând ca amortizor împotriva efectelor negative ale sodiului, astfel, căpșunile sunt considerate cele mai bune fructe pentru sănătatea inimii.
Sporesc numărul de fibre. O porție de căpșuni conține 2 g de fibre, iar consumate cu moderație luptă împotriva diabetului zaharat de tip 2.
Recomandate și în curele de slăbire. Căpșunile au un conținut redus de sodiu, zahăr și calorii (28 kcal), astfel că o porție triplă de căpșuni este mai sănătoasă decât gustările cu același număr de calorii.
Vezi și: Dieta de primăvară. Bilic: Apetitul este lesne de ținut sub control
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Această metodă simplă ne ajută să...