Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Oamenii de știință sugerează că o dietă ketogenică ar putea ajuta la prevenirea Alzheimerului, creând un echilibru mai sănătos al microorganismelor în intestin.
Asociația Alzheimer raportează că 15-20% dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani au un deficit cognitiv, ceea ce implică o deteriorare a memoriei și capacității de a gândi clar.
Medicii nu consideră că deficitul cognitiv ușor este o formă de demență, deoarece persoanele sunt în continuare capabile să funcționeze relativ bine și să trăiască independent. Cu toate acestea, deficitul cognitiv este asociat cu un risc crescut de boală Alzheimer sau cu o altă formă de demență, mai târziu în viață.
Prin urmare, este importantă dezvoltarea unei strategii de prevenție. În ciuda deceniilor de cercetări, nu s-a descoperit nicio terapie care să inverseze sau să prevină modificările creierului observate în Alzheimer.
Oamenii de știință au început să exploreze strategie care implică modificarea dietei pentru a influența comunitățile microbiene din intestin.
Există o legătură între microbiomul intestinal și sistemul nervos central, cercetări recente sugerând asocieri între anumite comunități bacteriene și tulburări neurologice, inclusiv deficit cognitiv ușor, demență și Alzheimer.
Într-un studiu recent, oamenii de știință de la Școala de Medicină Wake Forest, din Winston-Salem, NC, au găsit o „semnătură” bacteriană intestinală distinctă la persoanele cu deficit cognitiv ușor.
Dieta Ketogenică
De asemenea, aceștia au descoperit că o dieta ketogenică modificată în stil mediteranean a modificat comunitățile bacteriene și a redus biomarkerii bolii Alzheimer în lichidul cefalorahidian al subiecților cu deficit cognitiv.
Această dietă conține un număr limitat de carbohidrați și cantități crescute de grăsimi. Acestea sunt în principal grăsimi mono și polinesaturate care provin din ulei de măsline și pește.
O dietă ketogenică sau „keto” conține foarte puțini carbohidrați, pe care organismul îi folosește drept combustibil. Când nu are carbohidrați, corpul începe să-și descompună rezervele de grăsime pentru a produce molecule numite cetone, ca sursă alternativă de energie.
Același grup de cercetători raportează acum asocieri similare între comunitățile de ciuperci din intestin - denumite în mod colectiv micobiom - dieta persoanei și riscul lor de deficit cognitiv.
Studiul a fost publicat în ultimul număr al revistei EBioMedicine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...