Dieta care reduce riscul de Alzheimer, echilibrând microbiomul intestinal

Peștele este un aliment sănătos
Ciupercile din intestin care sunt legate de riscul crescut de Alzheimer pot fi reduse printr-o anumită dietă!

Microbiomul intestinal este alcătuit din comunități mari de bacterii, de virusuri, dar și de ciuperci (fungi), care au o complexitate mai mare decat genomul uman în sine, spun specialiștii.

Dar ciupercile specifice din acest microbiom intestinal care sunt asociate cu un risc mai mare de boală Alzheimer, și care au fost identificate și la persoanele cu insuficiență cognitivă ușoară (MCI) pot fi modificate în mod benefic prin consumul unei diete mediteraneene modificate, au descoperit cercetătorii de  la Wake Forest School of Medicine.

Studiul lor (link direct studiu), care este de mică anvergură, a fost publicat în actuala ediție online a revistei EBioMedicine, parte a The Lancet.

„Studiul nostru relevă faptul că ciupercile unice care trăiesc împreună cu bacteriile din intestinul pacienților cu MCI pot fi modulate printr-o dietă ketogenică mediteraneană”, a declarat cercetătorul principal Hariom Yadav, profesor asistent de medicină moleculară la Wake Forest School of Medicine.

În studiul pilot monocentric, randomizat, dublu-orb, echipa lui Yadav a identificat organismele din microbiomul intestinal prin secvențierea genei fungice rRNA ITS1 la 17 adulți mai în vârstă (11 cu MCI diagnosticați și șase cu cogniție normală) înainte și după o intervenție de șase săptămâni printr-o dietă ketogenică mediteraneană modificată sau a Dietei American Heart Association pentru a determina corelația acesteia cu markerii Alzheimer în lichidul cefalorahidian și bacteriile intestinale.

„Deși nu înțelegem pe deplin modul în care aceste ciuperci contribuie la boala Alzheimer, acesta este primul studiu care dezvăluie rolul lor în sănătatea noastră mentală, care sperăm că va incita comunitatea științifică să dezvolte o mai bună înțelegere a microbiomului intestinal în relație la boala Alzheimer", a spus Yadav.

„De asemenea, studiul nostru indică faptul că obiceiurile dietetice sănătoasae, cum ar fi consumul unei diete ketogene, pot reduce ciupercile dăunătoare din intestin, ceea ce ar putea ajuta la reducerea proceselor bolii Alzheimer din creier”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel