Dieta care diminuează efectele psoriazisului

poza cu caracter descriptiv
Cercetătorii au descoperit că o anumită dietă ținută cu strictețe diminuează sau previne apariția psoriazisului.

Cercetătorii au demonstrat legături între obezitate şi riscul apariţiei psoriazisului. Aceste studii arată că indicele de masă corporală crescut se asociază unui risc crescut de apariţie a psoriazisului şi artritei psoriazice, precum şi riscului de boală severă.

S-a mai demonstrat că cei supraponderali pot creşte eficienţa tratamentului dacă slăbesc. Celulele adipoase secretă citokine, proteine care declanşează inflamaţia, deci prin scăderea în greutate se poate micşora combustibilul inflamator.

Fără gluten

Aceasta este de interes major în boala celiacă dar și psoriazis. Ambele boli declanşează un răspuns imun inflamator prin, probabil, aceleaşi mecanisme fapt dovedit şi de procentul de pacienţi psoriazici cu boala celiacă la care s-a îmbunătăţit simptomatologia psoriazisului după adoptarea unei diete fără gluten: 73%!

Suplimentele au efecte

Dintre suplimentele studiate (vitamina D, B12, selenium şi acizi graşi omega 3), acizii graşi omega 3 din uleiul de peşte oferă cele mai multe beneficii. Ei pot reduce inflamaţia generalizată.

Vitamina D pare să îmbunătăţească psoriazisul şi artrita psoriazică, în schimb are efecte adverse severe prin creşterea calciului seric, ceea ce poate duce la apariţia pietrelor la rinichi şi chiar a gutei. Vitamina B12 şi seleniul nu s-au dovedit a fi eficiente pentru pacienții cu psoriazis şi artrită psoriazică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel