Printr-un gest care durează doar...
Prof. Dr. Ing. Nastasia Belc, Director General al IBA (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare) este profesor la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMB) și ne-a vorbit despre carnea la grătar și despre acrilamidă, una dintre cele mai cancerigene substanțe.
"Există foarte multe inițiative pe plan european în ceea ce privește modul de alimentație. Există chiar un grup de lucru care e susținut de Comisia Europeană și de toate Ministerele de Cercetare, Sănătate și Agricultură din Europa, care se numește "Healthy diet for a healthy life" și care face o programare comună a tendințelor de cercetare în domeniul alimentației și nutriției și care are o strategie. Este un grup de oameni de știință care se gândește să studieze și orele la care trebuie să mănânci.
Dulciurile trebuie să le mănânci până în ora 12. Când e bine să mănânci proteina în timpul zilei, ținând cont de când te-ai trezit.
Problema principală este faptul că sperăm ca în următorii 20 de ani să avem destulă mâncare, să avem cu ce să ne hrănim și că putem să alegem ceea ce vrem și ceea ce ne trebuie pentru că tendința de a crește numărul de oameni pe pământ este mare, iar resursele sunt în scădere. Noi am zis că resursele sunt aceleași, dar nu, sunt în scădere, pentru că dacă crește numărul de oameni, oamenii vor să stea undeva, deci terenul agricol se micșorează.
Apar și alte activități care iau din terenul agricol și pe de altă parte este și schimbarea climatică, care vine și cu restricții sau cu schimbări de producție. Problema este că trebuie să ne găsim echilibrul în alimentație și spuneam că tendința clară e spre alimentația preponderent vegetariană, care de altfel e și sănătoasă.
Dacă mă gândesc la postul ortodox, eu l-am calculat și înseamnă 7 luni de post și 5 luni de mâncare normală, deci practic alimentația vegetariană e preponderentă dacă ținem doar postul și nu cred că e un lucru rău.
Pe de altă parte, noi trebuie să știm ce să alegem și este și greu că există și o grămadă de fraude pe piața alimentară în goana după profit (...) Noi trebuie să prevenim frauda. Dacă omul știe să aleagă, știe să citească eticheta, știe să se informeze, cred că lucrurile astea se rezolvă", a declarat Nastasia Belc, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...
Durerea și disconfortul în jurul...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
La vârsta a doua, prevenția...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...