DIDANOSINUM - prospect

Foto: Pixabay
DIDANOSINUM - prospect. Acţiune: Antiviral nucleozidic, cu acţiune a nti retro virală împotriva virusului imunodeficienţei umane (HIV); inhibitor al reverstranscriptazei.

DIDANOSINUM - prospect

Denumirea comercială: VIDEX EC

Prezentare: Capsule gastrorezistente

Indicații: Tratamentul adulţilor HIV - infectaţi şi al copiilor cu imunodeficienţă progresivă sau avansată, de preferinţă în combinaţie cu alţi agenţi antiretrovirali. Contraindicații: La pacienţii cu hipersensibilitate la produs.

Atenție!: La pacienţii cu pancreatită (s-a dovedit legătura între riscul de pan[1]creatită şi doza zilnică). Atunci când este justificată de condiţiile clinice, adm. va fi întreruptă până la excluderea diag. de pancreatită prin teste de laborator şi ecografie. De asemenea, când este necesar tratamentul simultan şi cu alte medicamente cu toxicitatea asupra pancreasului, didanosina trebuie să fie întreruptă, dacă este posibil în timpul acestei terapii concomitente. La pacienţii trataţi cu didanosină poate apărea neuropatia periferică toxică, caracterizată de obicei de parestezii distale bilaterale simetrice, furnicături şi durere a membrelor inferioare, şi mai puţin frecvent a mâinilor. Atunci când este justificată de condiţiile clinice, terapia cu didanosină va fi întreruptă până la rezoluţia simptomelor. Dacă în timpul trat. apar creşteri semnificative ale concentraţiilor de acid uric, terapia va fi întreruptă. Terapia va fi întreruptă dacă valorile enzimelor hepatice cresc peste limita normală. Terapia va fi reluată numai dacă beneficiile potenţiale ale trata­mentului cu didanosină depăşesc net riscurile potenţiale. Nu există suficientă experienţă clinică pentru a recomanda modul de dozare la copii cu vârsta < de 3 luni. La copiii sub trat. se recomandă examinarea extinsă a retinei la fiecare 6 luni sau atunci când apar modificări vizuale.

Reacții adverse: Pancreatita şi creşteri ale amilazei serice şi lipazei serice, neuropatia peri ferică, anomalii în testele de funcţionare hepatică, cu rare cazuri de iH şi moarte; diaree, greaţă/vomă, reacţii alergice, diabet zaharat, uscăciunea gurii, astenie, durere de cap şi concentraţiile de acid uric mărite. Acidoza lactică. În cazuri rare s-au raportat modificări ale retinei sau ale nervului optic, leucopenie, trombocitopenie, anemie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Gabriel Cotabiță, la Național TV. Foto: Facebook
BREAKING NEWS
Gabriel Cotabiță a murit

Crossuri externe

pixel