Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Diabetul, legat de dependența de nicotină printr-o genă
19 oct, 15:03
Diabetul se pare că este legat printr-o genă de dependența de nicotină. Cercetătorii au descoperit un mecanism care leagă fumatul cu riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
Dependența de nicotină este legată de diabet

Cercetătorii au descoperit la șobolani un mecanism care leagă fumatul cu riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Oamenii de știință au găsit un rol crucial pentru o genă asociată diabetului, numită transcription 7-like 2 (Tcf7l2), în reglarea răspunsului la nicotină în creier. Tcf712, care reglează expresia genelor din pancreas și ficat care determină nivelul glicemiei, reglează, de asemenea, răspunsul celulelor din habenula, o zonă a creierului care controlează comportamentele de recompensă și aversiune, la nicotină.

Variația în Tcf7l2 crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2, dar s-a cunoscut prea puțin despre funcția sa în creier. Studiul a descoperit că Tcf712 controlează o cale care leagă habenula, care controlează aportul de nicotină, de pancreas, acest circuit fiind responsabil pentru creșterile glicemiei induse de nicotină.

Pentru a cerceta asocierea dintre Tcf7l2, dependența de nicotină și reglarea glicemiei, cercetătorii au șters genetic Tcf7l2, la șobolani. Șobolanii mutanți au consumat cantități mult mai mari de nicotină la fiecare doză. În mod neașteptat, în timp ce pierderea funcției Tcf7l2 în habenulă a crescut consumul de nicotină la șobolani, această schimbare a redus și creșterea glicemiei determinată de nicotină și protejată împotriva apariției anomaliilor asociate diabetului la nivelul glicemiei.

„Această constatare neanticipată sugerează o legătură între consumul de nicotină și debutul diabetului de tip 2, cu implicații pentru strategiile de prevenire și tratament viitoare pentru ambele boli”, a declarat directorul NIDA, Dr. Nora D. Volkow. „Deși dependența este o boală a creierului, această descoperire evidențiază modul în care funcțiile complexe ale organismului sunt interconectate în mod deosebit, dezvăluind necesitatea unei cercetări integrate și inovatoare.” 

Variațiile genei influențează riscul dependenței de tutun

Dacă aceste descoperiri la șobolani se extind la fumătorii umani, ei sugerează o dinamică complexă în care variațiile genei Tcf7l2 ar putea influența atât riscul dependenței de tutun, cât și dezvoltarea diabetului de tip 2 asociat cu tutun. Mai pe larg, aceste descoperiri sugerează că diabetul de tip 2 - și, probabil, alte boli legate de fumatul de țigară, în care anomaliile sistemului nervos autonom joacă un rol, cum ar fi hipertensiunea și bolile cardiovasculare - au originea în creier și implică interacțiuni perturbate de nicotină, între ele habenula și sistemul nervos periferic.

Cercetătorii spun că aceasta este o constatare de bază a ceercetării, care sporește înțelegerea asupra comportamentului uman și a biologiei.


Ştiri Recomandate

Glicemia
EXCLUSIV
Diabet. Dr Doru Negru: când trebuie să-ți iei glicemia
Afecțiunile cardiovasculare scad sau cresc în funcție de dieta consumată
EXCLUSIV
Medicină, Vâlcea. Proiectul care-i convinge pe tineri să devină medici
Slăbit
EXCLUSIV
De ce cura de slăbire e o ”soluție păguboasă”. Opinia dr Doru Negru
Vaccinarea antirujeolică, legea care o face obligatorie din martie 2020
CNAS: se reia distribuția de carduri europene de sănătate. Din 15 noiembrie
Omul, ”proiectat” să meargă 40 de kilometri zilnic? Dr Doru Negru explică
HIV, peste 100 de pacienți din Vrancea, afectați de lipsa medicamentelor
Comentarii