Diabetul de tip 2, înălțimea te predispune la această boală

Pacienții pot fi monitorizati Foto: pixabay.com
Cercetătorii germani au descoperit în urma unui studiu o asociere între diabetul de tip 2 și înălțimea oamenilor.

Diabetul tip 2, înălțimea. Un studiu german susține că fiecare 10 centimetri în plus la înălțime a fost legat de un risc cu 41% mai mic de diabet tip 2 la bărbați și un risc cu 33% mai mic la femei. "Am descoperit că înălțimea corpului mai mare a fost legată de riscul de diabet mai mic", afirmă Matthias Schulze, autorul studiului, profesor la Universitatea din Potsdam, Germania.

Cum ar putea înălțimea să facă o diferență în riscul de diabet? Potrivit cercetătorilor, persoanele scunde ar dobândi mai ușor grăsime hepatică și mai multe boli de inimă și factori de risc metabolici precum tensiune arterială mai mare, colesterol și inflamație. Oamenii de știință susțin că studiul lor prezintă o asociere, nu demonstrează o legătură cauză-efect definitivă, informează medicinenet.

Schulze a mai precizat că înălțimea singură probabil nu provoacă „rezistența la insulină" care poate duce la diabetul de tip 2. În schimb, adaugă acesta, alți factori implicați în creștere pot juca un rol în rezistența la insulină și înălțimea adulților. El amintește că nu există o înălțime despre care să se poată spune că de acolo începe riscul.

Diabetul tip 2, înălțimea. Studiu pe 700 de oameni

Studiul a inclus date dintr-un mare studiu german care a însumat aproximativ 27.500 de persoane între 35 și 65 de ani, recrutate între 1994 și 1998.

Matthias Schulze a făcut cercetarea pe aproximativ 10% din grupul inițial: circa 700 de persoane care au dezvoltat diabet de tip 2. A descoperit că asocierea dintre înălțimea și diabetul de tip 2 a fost mai puternică la persoanele care nu erau deja supraponderale. În acel subgrup de oameni, fiecare 4 centimetri suplimentari la înălțime se traduce printr-un risc redus cu 86% de diabet la bărbați și un risc cu 67% mai mic la femei, a descoperit studiul. A mai descoperit că o lungime mai lungă a picioarelor a fost asociată cu un risc mai mic de diabet. Cercetătorul Schulze subliniază că grăsimea corporală, dieta și activitatea fizică sunt încă elemente-cheie în privința prevenirii diabetului.

Diabetul tip 2, înălțimea. Opinia specialiștilor neimplicați în studiu

Medicul Joel Zonszein, coordonatorul Centrului de Diabet Clinic de la Centrul Medical Montefiore din New York: „Înălțimea este doar un contribuabil mic (n. r. la riscul de diabet). (...) Voi verifica diabetul pentru toți oamenii - înalți sau scunzi - și mă uit la factori de risc importanți precum istoricul familial de diabet, activitatea fizică, dieta, distribuția de grăsimi, lipidele din sânge (colesterol) și, în sfârșit, nivelurile de zahăr din sânge".

Un alt specialist, medicul Gerald Bernstein, coordonator unui program la Institutul Friedman de Diabet din cadrul Spitalului Lenox Hill din New York, susține că studiul german nu conține nimic alarmant și că oferă "o observație interesantă”, dar nu ar trebui să conducă la nicio schimbare în practica clinică.

Rezultatele studiului au fost publicate pe 9 septembrie în revista Diabetologia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel