Diabetul de tip 1, la un pas de a fi vindecat? Descoperire EPOCALĂ

Celulele umane. FOTO: pexels.com
Celulele umane. FOTO: pexels.com
Celulele pancreatice create din celule stem. Foto: SALK INSTITUTE
Celulele pancreatice create din celule stem. Foto: SALK INSTITUTE
  • Celulele umane. FOTO: pexels.com
  • Celulele pancreatice create din celule stem. Foto: SALK INSTITUTE
Oamenii de știință au făcut un un pas major spre obținerea unui tratament sigur și eficient pentru diabetul de tip 1. 

Folosind tehnologia celulelor stem, cercetătorii de la Salk Institute au generat primele grupuri de celule pancreatice producătoare de insulină umană, capabile să se sustragă sistemului imunitar. Aceste grupuri de celule „protejate de imunitate” au controlat glicemia fără medicamente imunosupresive odată transplantate în organism, arată un studiu publicat în jurnalul Nature (link direct studiu).

„Majoritatea diabeticilor de tip 1 sunt copii și adolescenți", spune profesorul Ronald Evans, autor principal și titular al catedrei de Biologie Moleculară de la Salk. „Această boală este greu de gestionat cu medicamente. Sperăm că medicina regenerativă, în combinație cu ecranarea imunitară, să poată face o diferență reală în domeniu, prin înlocuirea celulelor deteriorate cu grupuri de celule umane create în laborator, asemănătoare insulelor (insulele lui Langerhans, n.r) și care produc cantitatea necesară de insulină”. 

Celulele pancreatice create din celule stem. FOTO: Salk Institute

Diabetul de tip 1 este o afecțiune cronică care este dificil de gestionat, chiar și cu dispozitive automate care furnizează insulină pentru reglarea glicemiei. Transplanturile de insule beta pancreatice - grupuri de celule care produc insulină și alți hormoni - din țesutul donator, pot oferi o cură, dar presupune ca pacienții să ia medicamente imunosupresoare pe toată durata vieții, ceea ce prezintă riscuri grave, arată cercetătorii. Timp de zeci de ani, ei au căutat o modalitate mai bună de a înlocui celulele pancreatice pierdute. Acum, transplantul cu celulele produse în laboratorul de la Salk Institute ne aduc cu un pas uriaș mai aproape de vindecarea bolii. 

Dar sunt necesare cercetări suplimentare înainte ca acest nou sistem de celule pancreatice să poată intra în studiile clinice. Organoidele transplantate trebuie testate la șoareci, pentru perioade mai mari de timp, pentru a confirma că efectele lor sunt de lungă durată. „Dar avem acum un produs care ar putea fi utilizat la pacienți fără a necesita niciun fel de dispozitiv”, a concluzionat Evans.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel