Diabeticii, FĂRĂ medicamente din cauza influencerilor disperați să slăbescă. Gafa făcută pe TikTok: Farmaciștii fac tot ce pot

diabeticii risca sa ramana fara tratament. FOTO Pexels @ Pavel Danilyuk
Diabetici riscă să rămână fără un medicament important în tratamentul lor, după ce influencerii îl recomandă pentru slăbit.

Diabeticii din Australia se confruntă cu un deficit vital de medicamente specifice, după ce influencerii au promovat pe rețelele de socializare unul dintre acestea, Ozempic, ca fiind medicament miraculos pentru pierderea în greutatea, notează The Guardian.

Acest medicament este recomandat pentru tratamentul adulților cu diabet zaharat de tip 2 insuficient controlat. Se administrează o dată pe săptămână, prin injectare, ca tratament adjuvant la dietă și exerciții fizice, în asociere cu alte medicamente utilizate pentru tratamentul diabetului zaharat, potrivit ANMDMR.

Se estimează că 1 din 20 de australieni suferă de diabet, pe baza datelor din Studiul Național de Sănătate al Biroului Australian de Statistică (ABS). Aproximativ unul din 10 americani suferă de diabet, potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Însă promovarea pe TikTok  i-a determinat pe pacienții australieni să depună eforturi uriașe pentru a putea avea acces la medicamentele atât de necesare, doze critice, de altfel.

Apel către medici: îi afectează pe cei în nevoie

Potrivit sursei menționate, Administrația pentru Produse Terapeutice din Australia (TGA) a emis o declarație comună cu mai multe grupuri medicale și farmaceutice, prin care îi îndeamnă pe medici să își limiteze prescripțiile pentru acest medicament, după ”o creștere neașteptată a cererii consumatorilor”.

”Cererea crescută se datorează prescrierii extinse pentru gestionarea obezității, pentru care acesta nu este indicat", se arată în comunicat. ”Lipsa afectează în mod semnificativ persoanele care utilizează Ozempic pentru utilizarea sa aprobată pentru diabetul de tip 2".

Mai mult, TGA a încurajat diabeticii să contacteze farmaciile ”cât mai devreme posibil” pentru a le fi completate rețetele, mai degrabă decât să aștepte până când medicamentul este pe cale să se termine.

Mișcarea, sprijinul pancreasului. Cum să ai o glicemie NORMALĂ în ”LUPTA” dintre insulină și hormoni

Recomandarea acestui medicament, o problemă etică pentru cei sănătoși

Președintele Colegiului Regal Australian al Medicilor Generaliști, Dr. Karen Price, a avertizat că au existat efecte secundare la utilizarea Ozempic pentru a gestiona pierderea în greutate - cum ar fi greața și vărsăturile - precum și contraindicații în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează.

"Există o mulțime de aspecte de care oamenii trebuie să fie conștienți, dar cel mai important este că nu este încă aprobat în Australia sau în Marea Britanie pentru pierderea în greutate. Este folosit off-label, ceea ce înseamnă că această cerere uriașă îi oprește acum pe cei care au o nevoie reală de acest medicament pentru diabet", a spus ea. "Cei mai mulți oameni pot vedea dilema etică de aici".

Președintele Pharmacy Guild of Australia's Victoria, Anthony Tassone, a confirmat că stocurile de Ozempic ar putea rămâne scăzute timp de câteva săptămâni.

"Nu am mai văzut acest medicament în frigiderul farmaciei mele de ceva timp, din păcate, și, conform anunțurilor de lipsă de medicamente, este posibil ca stocurile să nu fie așteptate până la mijlocul lunii iunie", a declarat el reporterilor.

Tassone a declarat că este îngrijorat că pacienții cu diabet nu au putut avea acces la acest medicament, care ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge atunci când este folosit împreună cu dieta și exercițiile fizice.

"Farmaciștii fac tot ceea ce pot pentru a-i ajuta pe pacienți, punându-l la comandă sau căutându-l în alte farmacii, dar [ei] ar putea fi nevoiți să trimită pacienții înapoi la medic pentru o alternativă între timp", a spus el.

"Lipsa medicamentelor nu este, din păcate, un lucru nou. Ne confruntăm cu ele de ani de zile. Dar în acest caz particular, când vine vorba de diabet, este ceva îngrijorător și dorim să lucrăm cu pacienții noștri și cu medicii de familie pentru a ne asigura că pacienții au un tratament continuu pentru a-și gestiona afecțiunea."

Pastilele de slăbit, o ”minune” cu efecte nocive. Deshidratarea și insomnia se află pe ”listă”

Nu există niciun medicament miraculos

Price a declarat că sfaturile de sănătate oferite pe aplicațiile de socializare precum TikTok trebuie interpretate cu prudență.

"Adesea, este făcut foarte simplist, de către persoane care nu sunt medici și, din păcate, este o abordare foarte consumeristă a asistenței medicale. Asistența medicală nu este niciodată simplă și are nevoie de îndrumare de specialitate", a spus ea, adăugând că medicii de familie ar putea lucra cu pacienții la un program personalizat de gestionare a greutății.

"Scăderea în greutate este complexă, necesită o întreagă abordare a stilului de viață - psihologie, exerciții fizice, dietă - și în funcție de ceea ce se întâmplă la persoana respectivă, inclusiv de alte medicamente și alte afecțiuni medicale.

"Nu există niciun medicament miraculos. Este într-adevăr în contextul unui program global de stil de viață. Trebuie să lăsăm acest medicament pentru cei care au diabet și să așteptăm și să vedem unde merg evoluțiile", au mai spus specialiștii.

Diabetul zaharat: simptome, diagnostic și tratament. Ce este INSULINA

Diabetul zaharat este una dintre cele mai diagnosticate boli cronice. Acestă afecțiune este o patologie endocrină a pancreasului și se referă la secreția insuficientă de insulină. Există situații în care, pe lângă deficitul de insulină, bolnavii vor prezenta și o rezistență a celulelor la acțiunea hormonului, iar acestă afecțiune poartă denumirea de diabet de tip 2.

Ce este insulina?

Insulina este un hormon secretat de celulele beta pancreatice și are un rol major în metabolismul glucidelor. Secreția de insulină crește după ce mâncăm, odată cu ridicarea concentrația de glucoză din sânge. Atunci când nivelul glicemiei a ajuns la cote înalte, secreția de insulină este inhibată. 

Simptomele diabetului

Bolnavii de diabet nu vor putea menține un nivel normal de glucoză în sânge, iar acest lucru va genera o serie de tulburări în organism. În evoluția diabetului, simptomele vor apărea treptat și se referă la:

-polidipsie (sete crescută);

-poliurie (creșterea cantității de urină eliminată);

-polifagie (senzație de foame exagerată);

-stare de oboseală;

-vedere tulbure și cataractă;

-infecții, în special cele ale aparatului urinar.

Ultimele două simptome reprezintă complicații ale diabetului. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Medicament pentru diabet, cu efecte asupra obezității. Scădere semnificativă în greutate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce sunt problemele digestive și de câte tipuri. Care sunt primele simptome ale acestora

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel