Diabet, statistică îngrijorătoare: 1 din români care suferă de diabet nu este diagnosticat

Diabet
Specialiștii subliniază că excesul de kilograme este un factor de risc principal în declanşarea diabetului zaharat, boală de care suferă peste 1,7 milioane de români.

Diabet, români. Diabet, români. Datele Federației Internaționale de Diabet arată că 1 din 2 pacienți care au această boală nu este diagnosticat.

"Studiile au demonstrat că acumularea de greutate în exces se află în strânsă legătură cu apariția diabetului, lucru care ne este confirmat în fiecare zi în activitatea de la cabinet. De Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului, vrem să transmitem pacienţilor că acest diagnostic nu reprezintă o fatalitate. Atât boala, cât și complicațiile sale pot fi prevenite sau combătute prin adoptarea unui stil de viață sănătos, însemnând o dietă echilibrată, activitate fizică și un somn odihnitor. Regimul alimentar este esențial în managementul diabetului, deoarece constituie jumătate din tratamentul său, cealaltă jumătate fiind reprezentată de medicaţia orală sau injectabilă", a declarat dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice, într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, medicii recomandă persoanelor de orice vârstă, supraponderale sau obeze (IMC mai mare decât 25 kg/m2) și care au o rudă de gradul I cu diabet, să își testeze periodic valorile glicemiei. Acelaşi lucru se recomandă şi celor care au indicele de masă corporală normal, dar sunt sedentari şi au în familie cazuri de diabet zaharat.

Diabetul zaharat netratat prezintă un risc crescut pentru complicații precum retinopatia diabetică (afectarea ochilor), insuficiență renală (afectarea rinichilor), boli cardiovasculare, afecțiuni ale nervilor periferici (piciorul diabetic) şi accidente vasculare cerebrale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel