Diabet: protecția împotriva bolii, găsită chiar în intestin

Diabet
Într-un studiu recent arată că un compus organic produs de flora intestinală ar putea proteja împotriva diabetului de tip 1 și 2 prin stimularea funcției pancreasului.

Într-un studiu publicat în revista Cell Reports, cercetătorii de la Universitatea McGill, Universitatea Kyoto și INSERM / Universitatea din Paris arată că un compus organic produs de flora intestinală, metabolitul 4-Cresol, prezintă efecte protectoare împotriva diabetului de tip 1 și 2 prin stimularea proliferarii și funcției celulelor beta producătoare de insulină din pancreas. Aceste rezultate deschid calea către noi opțiuni terapeutice care ar putea îmbunătăți situația a milioane de pacienți.

În 2019, Diabetes Canada a raportat că unul din trei canadieni are diabet sau prediabet. Această boală, a cărei prevalență continuă să crească, este asociată cu un risc crescut de a dezvolta patologii cardiovasculare, ceea ce o face o problemă majoră de sănătate publică. Prin urmare, este esențială dezvoltarea și îmbunătățirea tratamentelor pentru acești pacienți. Studii recente au arătat că formele frecvente de diabet sunt cauzate de mutații la mai multe gene și de influențele de mediu și variații ale compoziției florei intestinale.

Lucrările de colaborare desfășurate de cercetătorii de la Universitatea McGill, Universitatea Kyoto și Inserm / Universitatea din Paris consolidează aceste rezultate. Această lucrare a relevat o asociere între diabet și metabolitul 4-Cresol, un compus organic produs de flora intestinală și de asemenea prezent în anumite alimente.

Modificările metaboliților

Cercetătorii au realizat mai întâi un studiu de profil metabolic pentru a identifica modificările cantitative ale metaboliților prezenți în organism, folosind probe de sânge de la 148 de adulți, dintre care unii erau diabetici. Ideea era de identificare a markerilor care ar putea fi asociați cu boala. „Am descoperit că 4-Cresol prezintă un interes real. Acest produs al metabolismului florei intestinale pare a fi un marker al rezistenței la diabet. În special, concentrațiile de 4-Cresol în sânge sunt mai mici la pacienții diabetici decât la non-diabetici”, explică François Brial, cercetător Inserm și primul autor al studiului. 

Lucrând cu modele de diabet și obezitate la șoareci, cercetătorii au testat apoi efectele 4-Cresol asupra semnelor de diabet și asupra funcției celulelor beta pancreatice, care secretă hormonul insulină, al cărui rol este acela de a menține echilibrul nivelurilor de glucoză în sânge. Celulele beta sunt epuizate în cursul bolii.

Astfel, echipa a arătat că tratamentul cronic cu concentrație scăzută de 4-Cresol duce la o îmbunătățire a diabetului. În special, cercetătorii au observat o reducere a obezității și acumulării de grăsime în ficat, precum și o creștere a masei pancreatice și o stimulare puternică atât a secreției de insulină, cât și a proliferării celulelor beta pancreatice.

„Deși în prezent lipsesc terapii pentru stimularea proliferării celulelor beta pancreatice și îmbunătățirea funcției celulelor beta pentru a restabili secreția de insulină, aceste rezultate sunt deosebit de încurajatoare. Mai mult, acestea confirmă impactul florei intestinale asupra sănătății umane, demonstrând rolul benefic al unui metabolit produs de bacteriile intestinale și deschiderea de noi căi terapeutice în diabet, obezitate și steatoză hepatică”, spune Dominique Gauguier, cercetător la INSERM / Université de Paris și autor principal al noului studiu.

Acum, obiectivul imediat al cercetătorilor este să aplice aceeași tehnologie pentru a identifica biomarkerii metabolici care sunt asociați cu alte afecțiuni ale bolii, inclusiv boli rare.

Pacienților li se oferă în mod constant noi opțiuni terapeutice, chiar și atunci când mecanismele de acțiune ale acestor tratamente nu sunt încă bine înțelese sau când implică tehnici greoaie și invazive.

„Scopul nostru este să dezvoltăm abordări terapeutice care să permită modularea fină a florei intestinale, promovând proliferarea bacteriilor bune și, astfel, producerea metaboliților bacterieni în doze terapeutice”, concluzionează Gauguier, care este și un profesor adjunct în Departamentul de genetică umană McGill.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel