Dezinfectantul de mâini, tot ce trebuie să știi despre el. Cât de bine te protejează, de fapt

Dezinfectant FOTO: pexels.com
Produsele dezinfectante pentru mâini au un rol foarte important în această perioadă de pandemie. Totuși, sunt unele amănunte pe care cu toții ar trebui să le știm despre aceste produse.

Dezinfectantul poate elimina microbii, dar nu vă lasă mâinile în totalitate fără murdărie și germeni. Acestea pot îngreuna sarcina dezinfectantului. Specialiștii recomandă spălarea cu săpun după unele activități precum grădinăritul, jocul în aer liber, pescuitul sau campingul.
Apa și săpunul nu numai că sunt de fapt mai eficiente în uciderea germenilor precum norovirusul, Cryptosporidium și Clostridioides difficile, dar pot chiar să ne scape de metale grele sau substanțe chimice, lucru pe care un dezinfectant nu poate să-l facă.
CDC (Centers of Deseas Control) din SUA recomandă utilizarea de produse igienice cu cel puțin 60% alcool, acesta fiind cel mai eficient mod de a ucide germenii. 
Cele mai bune dezinfectante pentru mâini sunt cele pe bază de alcool. Dar asta înseamnă că sunt și inflamabile, așa că asigurați-vă că păstrați sticlele de dezinfectant pentru mâini într-un loc sigur, departe de flăcări sau temperatură ridicată.
FDA (Food and Drog Administration) di SUA a găsit metanol în peste 100 de mărci de dezinfectant pentru mâini. Acesta este un tip de alcool pe care pielea ta îl poate absorbi. Poate provoca greață, vărsături, cefalee, vedere încețoșată, orbire permanentă, convulsii, comă, leziuni permanente ale sistemului nervos sau chiar moarte. Puteți găsi lista mărcilor de evitat pe site-ul web al FDA.
Un studiu a arătat că dezinfectantul pentru mâini s-ar putea să nu funcționeze la fel de bine dacă mucusul este lipit pe mâini. Experții spun că grosimea mucusului ajută la protejarea germenilor. Spălarea mâinilor este cel mai bun mod de a merge după strănut.
Alcoolul din dezinfectant pentru mâini poate duce la pielea uscată și crăpată. Asta lasă o ușă deschisă pentru germeni. Folosiți suficient de fiecare dată pentru a împiedica acest lucru. Puteți pune loțiune imediat după uscarea mâinilor pentru a calma orice iritare.
Pentru ca dezinfectantul pentru mâini să funcționeze așa cum ar trebui, mâinile trebuie să fie libere de murdărie și germeni. Pompați de una - două ori în palmă. Frecați-vă mâinile, inclusiv între degete, până când mâinile sunt uscate. Adică aproximativ 20 de secunde.

Cum să-ți faci propriul dezinfectant

Brandurile cumpărate în magazin sunt cele mai bune, dar dacă este greu de găsit produsul de dezinfectare pentru mâini, vă puteți face propriile produse. Spălați-vă mâinile înainte de a începe. Apoi amestecați 4 căni de alcool izopropilic, ¼ cană de peroxid de hidrogen (apă oxigenată), 4 lingurițe glicerină (glicerol), 1 cană apă distilată (sau apă care a fost fiartă și răcită) într-un recipient curat din plastic sau sticlă.
Atenție, păstrați dezinfectantul departe de îndemâna copiilor. Sunt suficiente doar câteva guri de dezinfectant pentru mâini pentru a provoca intoxicații cu alcool - chiar mai puțin la copiii mici. 
Citiți întotdeauna eticheta. Vă va spune cum să îl utilizați în mod corect, notează medicinenet.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel