Dezinfectanți diluați în peste 30 de spitale! Scandal, produse retrase

Sorina Pintea
Ministrul Sănătății Sorina Pintea a anunțat că în peste 30 de spitale au fost descoperiți dezinfectanți diluați! Percheziții în București, Ilfov și Prahova, și plângere penală pentru două companii suspectate că ar fi vândut unor spitale dezinfectanți diluați. Un nou scandal model „Hexi Pharma”. 

„În cursul anului 2018, inspectorii Direcțiilor de Sănătate Publică și ai Inspecției Sanitare din cadrul Ministerului Sănătății au efectuat verificări cu privire la eficacitatea produselor biocide folosite nu doar în sistemul sanitar, ci și în saloanele de înfrumusețare. Au fost verificate 15 produse biocide (dezinfectanți, n.r.), trei dintre acestea prezentând neconformități cu privire la eficacitatea fungicidă. Au fost reverificate în laboratoare acreditate RENAR aceste produse, neconformitățile s-au confirmat, prin urmare Ministerul Sănătății a dispus efectuarea unei plângeri penale vizavi de două societăți, una din București și una din județul Prahova, care comercializau aceste biocide”, a explicat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-o declarație dată în această dimineață. 

În paralel, DSP-urile din toată țara au dispus retragerea produselor rămase neutilizate.

„Pot să vă spun că DSP București a retars 108 litri din aceste substanțe, iar DSP Prahova 5.000 de litri. Pot să vă spun că distribuitorul din Prahova a comandat propriile analize, cu care DSP și Inspecția Sanitară nu sunt de acord, pentru că nu sunt efectuate în laboratoare acreditate (RENAR, n.r.), prin urmare ne menținem afirmația cu privire la ineficacitatea acestor biocide. Menționez că aceste biocide se folosesc pentru dezinfecția suprafețelor și dezinfecția instrumentarului. Instrumentarul merge ulterior la sterilizare”, a anunțat ministrul. 

Cum a răbufnit patroana unei dintre firmele vziate, citiți AICI. 

Peste 30 de spitale foloseau dezinfectanții în cauză

Sorina Pintea a spus că aceste biocide au fost folosite în peste 30 de spitale din toată țara. „Repet, în momentul când s-a constatat această neconformitate s-a reverificat și apoi s-a dispus retragerea produselor. Analizele au fost făcute din proprie inițiativă. Noi efectuăm controale tematice (...) se pare că nu am fost luată foarte în serios de anumiți producători și distribuitori, noi am continuat aceste controale, am descoperit aceste lucruri, am făcut plângere și am retras aceste cantități de biocide”. 

Detalii de la percheziția la una din firmele vizate, găsiți aici. 

Deși spune că acești dezinfectanți nu distrugeau fungii - candida albicans și aspergilus niger - așa cum trebuie, pentru că erau diluați, Sorina Pintea susține că pacienții nu ar fi fost în pericol.

„Dacă se aplică protocoalele așa cum trebuie, așa cum le avem, nu există un pericol pentru sănătatea pacientului. Și acum mă veți întreba atunci de ce am făcut aceste plângeri, de ce am făcut aceste verificări? Pentru că orice produs ajunge în spital trebuie să fie conform, și asta este obligația noastră să verificăm aceste lucruri”, spus demnitarul.

Ce spitale le foloseau?

Singurul spital de care a vorbit ministrul este Institutul de Pneumoftiziologie din București, unde luna aceasta și luna trecută a fost un mare scandal legat de numărul mare de pacienți decedați din cauza unor infecții nosocomiale. „Pot să vă spun că Marius Nasta nu era pe listă, aceste biocide nu au nicio legătură cu ce s-a întâmplat acolo”, a spus Sorina Pintea. 

Ministrul a refuzat, însă, să spună care sunt spitale - cele peste 30 - unde erau folosiți acești definfectanți diluați. 

 „Pot să vă spun că este vorba de acțiunea lor fungică, nu este vorba de bacterii. E vorba de candida albicans, printre altele. Nu pot să vă spun în acest moment dacă e și Grigore Alexandrescu printre acele spitale, e adevărat că am această listă cu spitale dar, repet, este o anchetă în curs și cred că o să lămurească foarte bine lucrurile”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel