Detoxifiere, mituri. Lucruri promovate ca sănătoase și care îți fac rău

Băuturi
Persoanele care vor să scape de niște kilograme în plus de multe ori apelează la tot felul de sucuri sau ceaiuri de slăbit, ademenite fiind de mirajul numit „detoxifiere”, așa cum este el promovat pe internet. Doar că multe dintre aceste produse promovate masiv nu sunt deloc sănătoase și nici n-or să te ajute să slăbești.

În primul rând, detoxifierea reală înseamnă altceva decât auzim în reclamele de la televizor sau citim prin ziare și broșuri sau pe internet. E timpul pe care-l dăm organismului să ia o pauză și să elimine singur din substanțele nocive și depozitele de grăsimi. 

Nu mai sunt așa vehementă contra noțiunii de detoxifiere, dacă prin asta înțelegem să luăm o pauză de la a mânca și să-i dăm timp organismului să se curețe. Nu strică nimănui să țină o zi de post, cu multă apă, ceaiuri normale și cafea cu un pic de lapte. Poți să te abții să mănânci și de la ora 6 seara până mâine la prânz. Nu e o problemă pentru persoanele sănătoase să țină un astfel de post o dată sau de două ori pe săptămână”, a explicat dr. Laura Ene, medic primar în diabet, nutriție și boli metabolice, la o întâlnire cu cititoarele cărții „Capcanele dietelor”. 

Când vine vorba însă de ceaiurile, shake-urile și smoothie-urile „de slăbire” și de „detoxifiere”, medicii specialiști în nutriție, atrag atenția că sunt o mare minciună, care poate fi și periculoasă. 

Nu vor promova o pierdere în greutate pe termen lung”, a declarat Krista Schreiber, dietetician la Centrul Medical al Universității din Pittsburgh, pentru Today.com.

Nu există niciun studiu bazat pe dovezi pentru cele mai multe lucruri despre care se spune că ar trebui să facă detox".

Specialiștii americani în nutriție ne arată și la ce ar trebui să avem grijă:

1. Ceaiurile care detoxifică

Promovate intens de vedete, ceaiurile „de detoxifiere" pretind că scapă corpul de toxine, ajutând oamenii să piardă în greutate și să-și aplatizeze burta. Este prea frumos ca să fie adevărat? Absolut!

Nu există băutură magică care să aibă ca rezultat pierderea în greutate", a spus Schreiber.

Cody Vanderwall, nutriționist la Universitatea din Wisconsin Health aude adesea că „oamenii au nevoie de detoxifiere", dar se întreabă de ce se tem ei de toxine.

Pancreasul nostru, rinichii și ficatul, este sarcina lor de a ne detoxifia trupurile", a spus ea. „Ce toxine încearcă acești oameni să elimine? Dacă este o toxină alimentară, trebuie doar să nu o mai mâncați!"

Unele produse așa-zis detoxifiante au cantități mari de senna, un produs secundar al plantei senna, care este utilizat pentru a trata constipația. Când oamenii consumă prea mult din ea, drept rezultat se aleg cu crampe abdominale, greață și diaree. Pe termen lung, însă, constipă!

Dacă sunteți deshidratat și aveți diaree, vă puteți simți mai slab", a declarat Leslie Bonci, un dietetician din Pittsburgh, pentru TODAY. Dar „impactul asupra intestinului nu este un lucru plăcut și nu duce la o pierdere reală de grăsime corporală".

2. Oțetul de mere

Oamenii consumă adesea o oțet de mere, ca parte a presupuselor modificări dietetice menite să încurajeze scăderea în greutate. Mulți cred că oțetul modifică starea de sănătate a intestinului și duce la scăderea în greutate. Deși oțetul, în sine, poate fi un plus la o dietă sănătoasă, gen - ca dressing în salată, experții recomandă să nu îl beți cu păhărelul și nici să nu luați suplimente din el, pentru pierderea în greutate.

Există dovezi care sugerează că oțetul poate inhiba enzimele care dizolvă hrana și pot schimba modul în care digerăm carbohidrații", a declarat Cody Vanderwall.

Oțetul determină corpul să digere mai lent carbohidrații, ceea ce înseamnă că zahărul din sânge nu crește atât de intens. Dar asta nu se traduce automat în pierdere în greutate, spune nutriționistul american. Există, de asemenea, date care arată că oțetul afectează sănătatea intestinală. 

3. Sucurile

Pentru mulți, un suc din fructe sau legume  pare o alegere mai inteligentă și unii chiar schimbă mesele, înlocuindu-le cu fresh-uri sau smoothie-uri. În timp ce sucurile oferă unele vitamine, asta nu înseamnă întotdeauna că ele te vor și slăbi.

Chiar dacă în primă fază slăbiți câteva kilograme, este important să rețineți că sucurile din fructe și unele legume conțin o mulțime de fructoză. Unii cred că un zahăr natural - cum este fructoza - ar fi mai sănătos decât zahărul adăugat, dar el crește în continuare nivelul zahărului din sânge.

Este un tip diferit de zahăr, dar are același efect", arată Vanderwall. În plus, băutul unui suc nu vă va face să vă simțiți la fel de plini ca atunci când mâncați fructe și legume.

4. Cărbunele medicinal. I se mai spune „vegetal” sau „charcoal”

În spitale, medicii folosesc un cărbune activat dacă ce cineva înghite ceva otrăvitor. Funcționează ca un burete care absoarbe totul din stomac. Unii oameni cred că dacă beau acasă pulbere din acest cărbune vor face o minunată detoxifiere și că vor slăbi fără probleme. Mare greșeală, spun experții!

Cărbunele este un alt mit. Nu știu de niciun studiu care să-i demonstreze eficacitatea pentru pierderea în greutate" a spus Schreiber. Ea arată că, de fapt, acest cărbune activat este nediscriminatoriu: absoarbe totul din stomac - atât ce e bun, cât și ce e rău. Aceasta înseamnă că oamenii pierd micronutrienți când îl beau.

Nu știm dacă este așa inofensiv", a spus Schreiber. „Nimic din el nu promovează pierderea în greutate, ci doar duce la deshidratare".

5. Cofeina

În timp ce o mulțime de studii arată că mult lăudata cafea îmbunătățește sănătatea inimii, cofeina din cafea sau cea adăugată în varii băuturi nu ajută la scăderea în greutate. Acesta poate stimula metabolismul, inițial, dar efectul se pierde rapid și oamenii trebuie să bea din ce în ce mai multă cofeină pentru a vedea chiar și o mică diferență.

Cofeina este frecvent inclusă în produsele de slăbit, dar impactul pe termen lung este cel mult minim sau niciunul", a spus Vanderwall.

Altfel, toți băutorii de cafea ar fi slabi ca un țâr, nu-i așa?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel