Această metodă simplă ne ajută să...
Deshidratarea este o afecțiune în care organismul pierde mai multe lichide decât absoarbe, ceea ce face ca acesta să aibă dificultăți în a funcționa normal. Acest lucru poate apărea din cauza transpirației, febrei, diareei, vărsăturilor, aportului insuficient de apă sau a medicamentelor care cresc producția de urină. Atunci când organismul nu este hidratat corespunzător, acesta răspunde la sete prin consumul de lichide, de preferință apă.
Deshidratarea ușoară poate fi tratată prin creșterea aportului de lichide, dar poate fi dificil de depistat, în special la adulții în vârstă sau la bebelușii agitați. Este crucial să îi menții pe cei dragi hidratați, deoarece cazurile moderate până la cele severe pot necesita spitalizare pentru administrarea de fluide intravenoase. Dacă nu este tratată, deshidratarea severă poate fi fatală.
Citește și: Cum funcționează sistemul imunitar. Înțelegerea răspunsului de apărare al organismului la agenții patogeni
78% din corp este format din apă, iar creierul, inima, oasele, mușchii, rinichii, pielea și plămânii conțin 83% apă. Apa ajută digestia, lubrifiază articulațiile, produce salivă, echilibrează substanțele chimice, furnizează oxigen, amortizează oasele, reglează temperatura corpului și acționează ca un amortizor pentru creier, măduva spinării și făt.
Pe vreme caldă, transpirația este principala modalitate prin care organismul elimină căldura, deoarece răcește țesuturile de dedesubt. Cu toate acestea, transpirația excesivă poate reduce nivelul de apă din corp, afectând funcțiile normale ale organismului. Apa este crucială pentru menținerea temperaturii corpului și prevenirea supraîncălzirii, în special în timpul exercițiilor fizice, potrivit Clinicii Cleveland.
Foto: Freepik @zacon_studio
Deshidratarea este o problemă gravă de sănătate care poate duce la simptome severe atât la copii, cât și la adulți. La copii, semnele includ uscăciunea limbii, a buzelor, lipsa lacrimilor la plâns, precum și uscăciunea gurii și tusea uscată. La adulți, simptomele includ dureri de cap, delir, oboseală, amețeli, slăbiciune, gură uscată, ritm cardiac ridicat, tensiune arterială scăzută, pierderea poftei de mâncare, piele înroșită, picioare umflate, crampe musculare, intoleranță la căldură, constipație și urină de culoare închisă.
Deshidratarea nu duce de obicei la febră, dar multe boli și tulburări care provoacă febră pot provoca și deshidratare. Este esențial să soliciți imediat asistență medicală dacă suspectați deshidratare.
Deshidratarea poate face ca tensiunea arterială să scadă la niveluri periculos de scăzute, ceea ce duce la supracorecție și la o creștere bruscă a tensiunii arteriale. Diareea, deși nu este direct legată de deshidratare, poate rezulta din pierderea severă de lichide. Deshidratarea poate provoca, de asemenea, greață, dezorientare și dureri de cap cauzate de deshidratare, având ca simptome greața și vărsăturile. Este crucial ca organismul să mențină un nivel adecvat de lichide pentru a preveni aceste complicații.
Deshidratarea apare atunci când nu bei suficientă apă sau pierzi rapid apă prin transpirație, vărsături sau diaree. Printre factorii de risc pentru deshidratare se numără sugarii și copiii, care se pot chinui să își comunice setea, și adulții în vârstă de 65 de ani și mai în vârstă, care nu pot transporta atât de multă apă. Îngrijitorii ar trebui să monitorizeze aportul de lichide și să le ofere băuturi frecvent celor cu probleme de memorie. Chiar și în timpul infecțiilor incomode, cum ar fi infecțiile urinare, aceștia trebuie să consume lichide.
Deshidratarea severă poate duce la complicații grave, inclusiv dezechilibre electrolitice, boli legate de căldură, cum ar fi insolația, probleme renale, cum ar fi pietre la rinichi și insuficiență renală, șoc, comă și chiar moarte. Este esențial să soliciți imediat asistență medicală dacă tu sau copilul tău prezintă simptome de deshidratare severă, deoarece aceasta poate duce la dezechilibre electrolitice, boli legate de căldură, probleme renale, șoc, comă și chiar deces.
Consumul de apă depinde de factori precum greutatea, vârsta, nivelul de activitate și clima. Este posibil ca persoanele cu anumite afecțiuni să trebuiască să fie prudente. Sfatul standard este de opt pahare de apă pe zi, dar consultă un medic pentru a afla care este cantitatea potrivită pentru tine.
Anumite băuturi pot hidrata și deshidrata organismul, dar apa este cea mai bună pentru activitățile de intensitate mică sau moderată. Băuturile sportive pot fi benefice pentru exerciții fizice pe termen mai lung sau pentru expunerea prelungită la soare.
Alcoolul sau cofeina nu sunt recomandate pentru o hidratare optimă. Deshidratarea poate fi diagnosticată prin simptome, examen fizic și teste de laborator. Nivelurile de deshidratare sunt ușoare, moderate și severe. Deshidratarea ușoară necesită administrarea de lichide pe cale orală, cea moderată necesită hidratare intravenoasă, iar cea severă necesită asistență medicală imediată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...