Proteinele sunt macronutrienți vitali...
Noi cercetări de la Universitatea din Pittsburgh School of Medicine and the UPMC Hillman Cancer Center aduc la lumină modul în care tumorile utilizează capcitatea de reglare a imunității a organismului, în favoarea lor. Publicat în Nature Immunology, ieri, descoperirile ar putea fi folosite pentru a dezvolta următoarea generație de imunoterapii, pentru a lupta împotriva diferitelor tipuri de cancer, scrie Sciencedaily.com.
„Deși medicamentele pentru imunoterapie în cancer, care blochează moleculele de pe suprafața celulelor precum PD1 au revoluționat îngrijirea cancerului, doar aproximativ 20 % dintre pacienți se vindecă de tumori”, a declarat autorul principal Dario Vignali, Ph.D., care deține catedra Frank Dixon din Cancer Immunology și este profesor și vicepreședinte al imunologiei la Școala de Medicină Pitt. „Descoperirile noastre au dezvăluit un mecanism biologic necunoscut anterior, care dezvăluie noi abordări terapeutice pentru a promova imunitatea anti-tumoră.”
Vignali și echipa sa s-au concentrat pe un grup de celule imune numite celule T de reglementare (Tregs), care ajută la menținerea unui echilibru delicat în sistemul imunitar. Ei fac acest lucru prin împiedicarea răspunsurilor imune, menținând sistemul suficient de sensibil pentru a percep amenințarea, dar nu atât de sensibili încât să conducă la autoimunitate, să atace celulele normale. Pentru a obține acest control, Tregs eliberează mici proteine numite citokine care pot avea efecte diferite asupra celulelor.
Cercetările anterioare, incluzând rezultatele din laboratorul lui Vignali, au arătat că tumorile profită în mod inteligent de Tregs în interiorul micromediul tumorii, pentru a opri celulele T ucigașe de a se sustrage apărării imunitare a organismului.
În studiul actual, primii autori, Deepali Sawant, doctor, fost post-doctorat, și Hiroshi Yano, un student absolvent la laboratorul lui Vignali, alături de restul echipei, au încercat să explice cum Tregs a dezactivat celulele T ucigașe, folosind două citokine inhibitoare numite interleukină-10 (IL-10) și interleukină-35 (IL-35). Prima lor descoperire, în tumorile la șoareci, a fost că populațiile de Tregs ar putea să facă fie IL-10, fie IL-35, dar, surprinzător, nu ambele în același timp. „Acest lucru a fost neașteptat, deoarece am anticipat că Tregs activat ar folosi toate instrumentele disponibile pentru a suprima răspunsurile imune. În schimb, se pare că trebuie să facă o alegere pentru a secreta doar o citokina inhibitorie”, a remarcat Vignali, care este, de asemenea, Imunologie Cancer și program de imunoterapie la UPMC Hillman Cancer Center.
Echipa a folosit, apoi, un model de cancer la șoarece pentru a arăta că pentru tumorile care suprimă în mod eficient sistemul imunitar, au nevoie de ambele tipuri de celule Treg - cele care secretă IL-10 și cele care secretă IL-35. "Este ca și cum ai face un latte, ai nevoie atât de cafea cât și de lapte", a explicat Vignali. "Fără ambele, nu veți avea un latte!"
Investigând în continuare, au descoperit că citokinele, acționând împreună, au activat o proteină numită BLIMP1, care a dezactivat efectiv celulele T ucigașe, făcându-le să exprime o mare varietate de molecule pe suprafața celulelor cum ar fi PD1, LAG3, TIM3 și TIGIT, care suprimă capacitatea de a detecta și de a distruge celulele canceroase.
Această constatare este importantă, spune Vignali, deoarece multe studii clinice actuale se concentrează asupra imunoterapiilor care blochează doar una sau două astfel de proteine inhibitoare care, la rândul lor, ar putea activa celule T ucigașe. Dar dezvoltarea de medicamente care blochează IL-10 sau IL-35 ar putea avea un efect mult mai mare prin prevenirea expresiei multor proteine inhibitoare, simultan.
Autorii remarcă, de asemenea, că, deoarece medicamentele care vizează Tregs sunt deja testate în studiile clinice, găsirea mecanismelor precise prin care lucrează ar putea oferi indicii pentru a face medicamente mai eficiente sau pentru a ajuta la proiectarea unor combinații mai bune cu imunoterapiile disponibile în prezent pentru a îmbunătăți succesul tratamentului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Proteinele sunt macronutrienți vitali...
Alimentația echilibrată, bogată în...
Mindfulness, considerat o soluție...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Anxietatea nu doar că îți afectează...
Printr-un gest care durează doar...