Dermatită atopică: un nou tratament, rezultate promițătoare

Dermatita atopică moderată sau severă ar putea fi tratată cu ajutorul unui nou medicament mai sigur și mai eficient pe termen lung decât terapiile disponibile în prezent.

În cadrul Congresului Asociației Europene de Dermatologie și Venerologie 2018 (EADV 2018) de la Paris a fost prezentat un studiu în care a fost testat tratamentul cu ASN002 asupra pacienților cu dermatită atopică moderată spre severă. ASN002 este un inhibitor oral al factorilor (tirozin kinaze) implicați în patogeneza dermatitei atopice.

La realizarea studiului au participat 36 de pacienți cu dermatită atopică moderată spre severă. Ei au fost împărțiți în patru grupuri: grup placebo, grup 20 mg tratament, grup 40 mg tratament, grup 80 mg tratament.

Medicația le-a fost administrată zilnic, timp de patru săptămâni. Participanților le-au fost recoltate probe de sânge și biopsii ale țesutului cutanat cu leziuni și fără leziuni, după două și după patru săptămâni, pentru a putea identifica biomarkerii asociați cu boala.

Rezultatele studiului

ASN002 a fost bine tolerat de toate grupurile de pacienți. Indivizii care au primit 40 mg și 80 mg au obținut rezultate semnificative privind reducerea manifestărilor bolii, comparativ cu grupul placebo. După primele două săptămâni, în cazul celor două grupuri, s-a observat o scădere cu 80% a pruritului.

ASN002 a generat rezultate importante și în ceea ce privește reducerea în sânge și piele a factorilor inflamatori în dermatita atopică, date observate în principal în grupurile de pacienți cu doze mari de tratament. 

Mai mult decât atât, ASN002 a indus îmbunătățiri și în profilul genomic și proteomic, atât în piele cât și în sânge, încă din a doua săptămână de administrare. În plus, anumiți markeri asociați cu ateroscleroza, inclusiv E-selectină/SELE, au fost scăzuți de către acest tratament.

Specialiștii apreciază că aceste rezultate sunt promițătoare și indică utilizarea ASN002 pentru ameliorarea rapidă a severității dermatitei atopice, asociată cu inflamații cutanate și circulatorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Testul care depistează cancerul. Se poate realiza acasă

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel