Depresie, noi indicii despre modificarea creierului

Schimbările produse în activitatea creierului legate de sistemul de plăcere și de recompense au oferit mai multe indicii oamenilor de știință cu privire la depresie.  

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Maryland (UMSOM), conduși de profesorul de fiziologie, Scott Thompson, au descoperit că puterea semnalelor între două regiuni ale creierului, hipocamp și nucleul accumbens este critică pentru prelucrarea informațiilor legate de recompensarea stimulului, cum ar fi localizarea acestuia.

Această cercetare a descoperit un circuit cheie în creierul șoarecilor, care este important pentru comportamentele orientate spre țintă și arată că puterea semnalelor din acest circuit este schimbabilă, un proces denumit plasticitate. Recompensa și componentele moleculare care stau la baza plasticității reprezintă obiective noi pentru dezvoltarea de tratamente pentru tulburări precum dependența și depresia.

,,Aceste două părți ale creierului sunt cunoscute ca fiind importante în procesarea experiențelor de recompensare Comunicarea dintre aceste regiuni este mai puternică în dependență, deși mecanismele care stau la baza acesteia sunt necunoscute. Puterea acestei comunicări ar avea loc în depresie. O slăbire a legăturilor lor ar putea explica defectul în procesarea recompenselor care cauzează simptomul anhedoniei la pacienții deprimați. Anhedonia este incapacitatea de a se bucura de experiențe plăcute în mod normal, cum ar fi mâncarea, prietenia sau familia și sexul", a spus dr. Scott Thompson.

Utilizarea proteinelor sensibile la lumină

Cercetătorii au folosit proteine speciale sensibile la lumină, introduse în neuroni specifici în creierul șoarecilor. Doar patru secunde de expunere la lumină nu numai că au activat această cale a hipocampului-nucleu accumbens în timp ce lumina a fost activă, dar a întărit persistent forța semnalelor de-a lungul acestei căi, recompensa și memoria.

O zi mai târziu, șoarecii s-au întors la locul unde a fost creată memoria artificială, chiar dacă nu au avut niciodată o recompensă reală acolo. Cercetătorii au folosit din nou lumina și au constatat că această cale este necesară pentru asocierea unei recompense cu locația sa. Șoarecii nu mai arătau preferința pentru locul unde au interacționat cu un alt șoarece.

Cercetătorii au examinat, de asemenea, acest circuit la șoarecii deprimați. Această cale nu a putut fi îmbunătățită utilizând proteina sensibilă la lumină sensibilă. După ce au primit medicamente anti-depresive, șoarecii au putea să-și îmbunătățească această cale, informează Science Daily.com.

,,Aceste rezultate incitante ne apropie de înțelegerea a ceea ce se întâmplă în creierul pacienților deprimați clinic", a declarat prof.dr. Dean E. Albert Reece, vicepreședinte executiv la Universitatea din Maryland.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel