Depresia postpartum la bărbați. De ce devin RECI după nașterea copilului și unde greșesc femeile. Leca: Nu știu cum să fugă mai repede! Va spune că este mult prea obosit

Depresia postpartum la bărbați - Foto: Freepick @primagefactory
EXCLUSIV
Depresia postpartum în rândul bărbaților este asemănătoare cu cea a femeilor și afectează 10% din viitorii tați.

Nașterea unui copil este un amalgam de emoții, bucurie, anxietate, nerăbdare sau teamă, teama de necunoscut, pentru toți membrii familiei, de la viitorii părinți la viitorii bunici, însă fie le trăiește prin propria ființă și minte.

Astfel, ambii părinți se pot confrunta cu depresia postpartum, însă este nevoie de efort pentru a înțelege, dar mai ales accepta că toate aceste trăiri sunt firești și că ele pot fi depășite, însă pentru asta este nevoie să existe armonie și desigur, înțelegerea noului statul.

Psihologul Radu Leca a subliniat care sunt elementele care stau la baza depresiei postpartum la bărbați, căci nici aceștia nu sunt scutiți de astfel de trăiri, dar mai ales, cum pot trece peste moment. 

5 tipuri de burtă. Care sunt cauzele și cum scapi de ele. Tu ce burtă ai și ce boli indică?

”Depresia post natală la tătici se bazează pe trei elemente extrem de simple, care sunt existente în universul unui viitor tată, actual tată:

- Lipsa de responsabilitate, nu știe sau nu înțelege, nu are cum să fie responsabil

- Neliniștea care apare imediat, din secunda doi în care copilul se naște, tatăl îl vede pe copil și atunci apare neliniștea

- O noțiune care este cumva vizualizată de către marile grupuri de mase populare, de bunici, ca fiind una tipică, respectiv nerăbdarea.

Nerăbdarea este cea care stă la baza unei dezvoltări psihoemoționale a viitorului tată în direcția acestei depresii postpartum”, a declarat, în exclusivitate pentru DC Medical, psihologul Radu Leca.

Potrivit acestuia, proaspătul tată, ”din nerăbdare, nu reușește să ducă lucrurile la bun sfârșit, din nerăbdare nu știe cum să se comporte cu soția lui, din nerăbdare nu știe să își țină copilul în brațe, să îl înfașe, să îl spele, să îl alăpteze atunci când mama nu poate să ofere laptele și trebuie să prepare biberoanele, nu are răbdare să le prepare, nu știe cum să fugă mai repede din dormitorul conjugal, în care va locui cel puțin 6 până la 9 luni, el va fugi și va spune că este mult prea obosit, că el muncește, că are nevoie de liniște și că el are nevoie de somn”, mai spune psihologul.

În opinia sa, toate aceste lucruri conduc către noțiunea de depresie postpartum a tăticilor.

De asemenea, există un stâlp, al patrulea, foarte important, pe care îl oferim cititorilor, ca și bonus: lipsa de sex.

”Lipsa de sex în primele trei luni de la naștere conduce și ea la noțiunea de depresie postpartum. Iar acest lucru duce cumva și la răcirea relației de cuplu, dar de obicei femeile greșesc fundamental în abordarea acestei probleme, căci le oferă permisiuni exagerate, din punctul meu de vedere, și mult extinse bărbaților, nepunându-i în mod real la treabă”, mai spune psihologul, care a adăugat că în acest mod femeia se vede pusă în situația în a crește doi copii, soțul și copilul, până la vârsta de 50 de ani a acesteia, ”când poate avea un partener de discuții, nu de sex”, a concluzionat Radu Leca.

Depresia postpartum afectează 1 din 10 bărbați

Depresia postpartum la bărbați se poate instala înainte sau după naștere, la fel ca și în cazul femeilor. Depresia prenatală și postnatală poate arăta diferit la bărbați decât la femei. Bărbații pot prezenta unele simptome ”clasice” - oboseală și modificări ale somnului sau ale poftei de mâncare - dar adesea manifestă mai puține expresii emoționale exterioare, cum ar fi plânsul.

Simptomele comune ale depresiei paterne prenatale sau postpartum includ:

- Furie, izbucniri bruște sau comportament violent

- Creșterea comportamentului impulsiv sau de asumare a riscurilor, inclusiv recurgerea la substanțe precum alcoolul sau medicamentele eliberate pe bază de rețetă

- Iritabilitate

- Motivație scăzută

- Simptome fizice, cum ar fi dureri de cap, dureri musculare, probleme de stomac sau de digestie

- Slabă concentrare

- Gânduri sinucigașe

- Retragerea din relații

- Munca mult mai mult sau mult mai puțin.

Anxietatea este, de asemenea, frecventă la bărbați în timpul și după sarcină. Un studiu din 2021 a arătat că 1 din 10 bărbați se confruntă cu anxietate prenatală și postnatală. În populația generală, aproximativ 14,3 la sută dintre bărbați au anxietate - cu aproximativ 9 la sută mai puțin decât femeile, notează UTSouthWestern Medical Center.

Depresia postpartum la femei

Simptomele în depresia postpartum sunt mai intense si durează mai mult, putând să interfereze cu abilitatea mamei de a se ocupa de copil sau de a face alte activități zilnice:

- Lipsa poftei de mâncare

- Insomnia

- Iritabilitate sau furie

- Oboseală extremă

- Scăderea dorinței de a face sex

- Absența plăcerii

- Sentimente de vinovăție, rușine sau lipsă de valoare

- Modificări severe de dispoziție

- Dificultate de a se atașa de copil

- Gânduri că își va răni copilul.

Din păcate, netratată, depresia postpartum poate dura un an sau mai mult. Uneori, o depresie netratată poate deveni o formă cronică de boală.

Vezi și: Depresia prenatală, necunoscută și ignorată în România. Cei CINCI oameni esențiali în viața mamei. Leca: Poate fi prevenită în DOUĂ feluri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel