Depresia de ianuarie, cauze și tratament. De ce te simți trist în prima lună a anului. Cum să îți îmbunătățești starea de spirit

depresia de ianuarie - FOTO: Freepik@creativeart
Depresia de ianuarie există și afectează în principal femeile. Iată cum puteți trece mai ușor peste această perioadă.

Depresia de ianuarie este o afecțiune reală. Dacă te simți deprimat în ianuarie, nu e doar în capul tău. Tulburarea afectivă sezonieră și melancolia post-vacanță pot lovi puternic în prima lună a noului an.

Unii numesc sărbătorile sezonul de aplauze. Alții o numesc sezonul bucuriei. Există clișeul că este o perioadă fericită, confortabilă, plină de întâlniri și tradiții încântătoare de familie.

Cu toate acestea, nu toată lumea experimentează acest tip de vacanță. Durerea, pierderea și stresul agitației își pot pune amprenta asupra sănătății mintale. Furnizorii de servicii de sănătate mintală spun că depresia post-vacanță este un răspuns normal la adaptarea la viața de după sărbătorile de iarnă. Ele apar din diferite motive, iar femeile sunt mai predispuse să fie deprimate după sărbători.

Vezi și: Sinuzita: simptome și tratament acasă. Sinuzita NU înseamnă durere de cap! Sarafoleanu: Nu mai tușiți mult! Greșeala care duce la răgușeală

Depresia de ianuarie, cauze

Experții spun că depresia de ianuarie poate fi cauzată de o serie de motive. Cu toate acestea, există, de asemenea, multe modalități de a schimba viața pentru a evita aceste scăderi sezoniere.

"Vă puteți schimba tiparele de gândire, astfel încât să nu fiți supuși acestora", dr. Don Mordecai, liderul național al Kaiser Permanente pentru sănătatea mintală și comportamentală.

Tulburarea afectivă sezonieră are fundamente biologice și este alimentată de lipsa luminii naturale.

"Mai puține ore de lumină naturală fac ravagii în organism. O varietate de neurochimicale sunt afectate", a declarat pentru Anthony DeMaria, doctor în medicină, psiholog supervizor la Centrul de Terapie Intensivă pentru Tulburări de Personalitate al Spitalului Mt. Sinai-West.

În întuneric, de exemplu, organismul produce mai multă melatonină, provocând lentoare și scăderea energiei. Din motive necunoscute, femeile sunt mai predispuse să aibă tulburare afectivă sezonieră, adaugă DeMaria.

Oamenii cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani sunt și ei afectați, alături de oameni mai apropiați de polii Pământului, notează Healthline.

Vezi și: Hreanul cu miere, siropul potrivit pentru tuse. Cum se prepară și care sunt contraindicațiile

Depresia de ianuarie tratată prin terapie cu lumină

Pentru a obține o oarecare ușurare, încercați cutii de terapie cu lumină. Oamenii pot experimenta ameliorarea simptomelor profunde pentru depresia de ianuarie, spune DeMaria.

În afară de zilele și nopțile mai întunecate, melancolia de după vacanță poate, de asemenea, să tulbure mințile și inimile.

"Mulți oameni sunt distrași și ocupați în timpul vacanței. Dar în ianuarie, asta nu se întâmplă. Nu există decorațiuni și muzică. Și facturile încep să vină și ele", a declarat Charlynn Ruan, phD, psiholog clinician și fondator al Thrive Psychology.

Confruntarea cu depresia

Cheia pentru o bună sănătate emoțională în orice moment - și mai ales în ianuarie - este tratarea depresiei devreme înainte de a se agrava. Mai multe tehnici pot ajuta la creșterea stării de bine.

Începeți prin a practica o mai bună îngrijire de sine în timpul vacanțelor, spune Ruan.

Programează un masaj. Alăturați-vă unui grup de asistență. Înconjoară-te de prieteni buni și de multă dragoste. Sau începe o nouă activitate.

"Lucrul bun despre îngrijirea de sine", adaugă ea, "este că dă roade".

Pentru a te hrăni, evaluează-ți atmosfera și vezi cum se simte, spune Diane Case, un life coach și autor al cărții "Scrie pentru recuperare".

"Apoi, puteți adăuga lucruri înălțătoare, cum ar fi iluminatul, mirosurile sau muzica", a declarat ea.

Sau mănâncă-ți mâncarea încet și atent, observând aromele. Scanați-vă cu atenție corpul pentru a vedea unde există depresia.

Vezi și: 12 beneficii ale uleiului de pește. Ajută ochii, reduce depresia, previne boala Alzheimer și ADHD

Ce este stresul post-sărbători

Ideea de stres post-vacanță nu a fost studiată prea mult, deși unii cercetători și experți spun că este destul de comună.

"Blues-ul post-vacanță este tristețea pe care o simți după ce sezonul sărbătorilor s-a încheiat", spune Angela Ficken, LICSW, un psihoterapeut din Boston.

Este o dezamăgire care se întâmplă după un sezon aglomerat de a vedea familia și prietenii. Este similar cu ceea ce se întâmplă după evenimente extrem de așteptate, cum ar fi vacanțe și nunți, notează Healthline.

Rae Mazzei, psiholog din Arizona, împărtășește faptul că simptomele comune ale blues-ului post-vacanță pot include:

- regretul legat de lucrurile pe care le-ai facut sau nu le-ai spus sau nu le-ai facut

- singurătate, cu mai puțini oameni de văzut și evenimente la care să participi

- tristețea că sărbătorile s-au încheiat sau că nu au fost ceea ce credeai că vor fi

- probleme cu somnul din cauza stresului sau a emoțiilor dificile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

Crossuri externe

pixel