Depresia de după naștere, SIMPTOME. Tehnicile prin care o previ și TRATEZI

depresia - FOTO: Pixels@Keira_Burton
Depresia este una din afecțiunile cu care se confruntă multe femei după naștere. Depresia mamei poate avea efecte și asupa copilului. 

Depresia este o tulburare ce necesită tratament medicamentos sau psihoterapie, în cazul în care simptomele sunt ușoare-medii, deoarece în puţine cazuri trece de la sine. Potrivit specialiștilor, frecvent simptomatologia tinde să se agraveze.

Ziua Mondială a Sănătății Mintale a Mamei

5 Mai este marcată ca Ziua Mondială a Sănătății Mintale a Mamei. Marcarea Zilei Mondiale a Sănătății Mintale urmărește schimbarea atitudinii sociale cu scopul de a îmbunătăți calitatea îngrijirii pentru femeile care se confruntă cu toate tipurile de depresie provocată de sarcină sau după naștere și de a elimina stigmatizarea bolii mintale materne.

”În perioada postpartum - după naştere, mama în mod special, se examinează în mod critic iar valorile principale și credințele ei adânc înrădăcinate îi schimbă percepția asupra propriei persoane - ați auzit o proaspătă mămică spunând “parcă nu mai sunt eu “sau “nici nu știu cum este să te simți normal din nou”.

Multe femei resimt depresia și anxietatea în timpul sarcinii, statistic vorbind 1 din 7 femei sau 15% dintre femeile însărcinate au aceste simptome și o parte din ele vor rămâne cu aceasta simptomatologie și după naștere. 15% dintre mame dezvolta depresie postpartum și 40-80% trec prin baby blues (adică simptome precum labilitatea afectivă, plâns fără motiv, iritabilitate, irascibilitate, tristețe cu durata de maxim 2 săptămâni)”, explică Laura Iacob, medic specialist pediatru pe Facebook.

Vezi și: Ștevia, zahărul natural cu multe beneficii. De ce să bei două căni de CEAI pe zi

Simptomele depresiei postnale

Depresia cuprinde simptome precum:

- dispoziția tristă - în cea mai mare parte a timpului

- lipsa interesului pentru activitățile care înainte îți aduceau bucurie

- modificări ale apetitului - fie a dispărut pofta de mâncare , fie ai o poftă incredibilă

- apar și modificări ale somnului - în momentele în care este liniște în casă, doarme copilul său copii, tu nu poți dormi și te gândești la lucrurile neplăcute de peste zi sau, dimpotrivă, ai vrea să tragi draperiile pe geam și să dormi toată ziua.

- oboseală

- sentimente de vinovație, autodevalorizare - simți că greșești în multe privințe, că nu mai ești cea de dinainte

- probleme de concentrare, îți este greu să iei anumite decizii

- gânduri de ați face rău în vreun fel

Efecte asupra copilului

Netratarea unui episod depresiv în timpul sarcinii sau în perioada următoare nașterii, atrage după sine consecințe pe termen lung și scurt atât asupra mamei cât și asupra bebelușului și copilului prin slabă funcție cognitivă - vocabular sărăcăcios sau coeficient de inteligenţă mai scăzut; atașament nesigur; bebelușul nu reușește să își ajusteze starea emoțională și ajunge să fie foarte agitat și să plângă mult.

”Tratamentul depresiei în perioada perinatală duce la apariția îngrijorărilor legate de efectele adverse ale medicamentelor și cum anume afectează ele fătul sau bebelușul, în cazul în care alăptați, motiv pentru care multe mame prefera psihoterapia, însă în anumite cazuri este de depresie se recomandă și tratament medicamentos și psihoterapia”, mai explică medicul.

Depresia se tratează

Medicii specialiști spun că există și variantele de psihoterapie pentru tratarea depresiei. Femeile care suferă de depresie postpartum tind să se izoleze, ceea ce nu este indicat. Este recomandată interațiunea cu grupuri de suport.

”Terapia interpersonală - o terapie axată de legătura dintre stresul psihic și cum pot fi afectate relațiile interpersonală; terapia cognitiv- comportamentală, o terapie activa, focusată pe problemă și rezolvarea ei prin intermediul legăturii dintre gânduri, emoții și comportamente. Exista și alte variante de a ajuta o tânăra mamă și aici aș aminti cursurile prenatale, plimbările în aer liber, angajarea în activități plăcute, mindfulness- relaxare”, mai spune medicul Laura Iacob.

Singurătatea este de evitat, la fel ca și izolarea. Acestea pot  duce la creșterea tensiunii arteriale și pot declanșa problemele cu somnul.

Ce este depresia?

Depresia postnatală este o condiție medicală care afectează 1 din 8 mame la nivel mondial, iar în țara noastră situația este similară, potrivit experților. Pentru a crește gradul de conștientizare a acestei afecțiuni, Asociația Împreună în Depresia Postnatală (A.I.D.P.) a organizat miercuri, cu sprijinul Secom® Healthcare Group - primul eveniment dedicat sănătății mentale materne din România.

„Din păcate, în ciuda incidenței mari, depresia postnatală este încă un subiect nediscutat în rândul mamelor care, de teamă că vor fi judecate, aleg să ascundă ori să își nege suferința. Ori recunoașterea este primul pas spre vindecare. Cred că prin acest eveniment și de altfel prin întreaga campanie ajutăm mamele, și implicit familiile lor, să recunoască această afecțiune și să ceară ajutor de la specialiști, pentru a o trata. Să mergi la psihoterapeut nu este o rușine, este o necesitate și poate fi chiar o oportunitate de a te cunoaște mai bine și de a deveni astfel un părinte mai bun pentru copilul tău,“ potrivit unui comunicat al Asociației Împreună în Depresia Postnatală.

Depresia postnatală poate apărea oricând după naștere, chiar și după un an de zile de la aceasta, și se manifestă printr-o labilitate afectivă a proaspetei mame, ale cărei simptome includ: insomnie, iritabilitate sau furie, oboseală extremă, sentimente de vinovăție, rușine sau lipsa de valoare, modificări de dispoziție, dificultate de a se atașa de copil, gânduri că își va răni copilul. Netratată, depresia postpartum poate dura un an sau mai mult, iar uneori, o depresie netratată poate deveni o formă cronică de boală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel