Demența, prezisă cu ajutorul unor scanări RMN

Creier
Apariția demenței la unele persoane a fost prezisă în urma unor analize RMN ale creierului. Oamenii de știință au putut stabili care sunt persoanele cu cel mai mare risc.

O analiză avansată a RMN (scanarea creierului) la pacienții cu boală a vaselor mici de sânge, legate de accident vascular cerebral, a ajutat la prezicerea problemelor de gândire, memorie și chiar demența, potrivit unei noi cercetări publicate în Stroke, un jurnal al American Stroke Association, o divizie a American Heart Association.

Când un accident vascular cerebral sau o altă boală dăunează vaselor mici de sânge din creier, afecțiunea este cunoscută sub numele de boala vaselor mici. Această afecțiune este cea mai frecventă cauză a problemelor de gândire (planificarea, organizarea informațiilor și viteza procesării) și poate duce chiar la demență. Deși tratamentul precoce ar putea ajuta pacienții cu risc, nu este disponibil un test eficient pentru identificarea acestora.

Scanarea RMN, precizie în predicția demenței

Acest studiu a evaluat acuratețea unei noi tehnici de analiză RMN, folosind imagistica cu tensiune difuzivă (DTI), în prezicerea problemelor de gândire și demență legate de boala vaselor mici. O singură scanare a măsurat creierul în detalii fine pentru a dezvălui zonele deteriorate. Comparând aceste imagini cu cele ale unei persoane sănătoase, cercetătorii au putut să clasifice creierul în zone de țesut sănătos sau deteriorat.

Rezultatele au arătat că participanții cu cele mai multe leziuni cerebrale aveau mult mai mari riscuri să dezvolte probleme de gândire. Analiza a ajutat, de asemenea, la prezicerea a trei sferturi din cazurile de demență care au apărut în timpul studiului.

„Am dezvoltat un instrument util pentru monitorizarea pacienților cu risc de a dezvolta demență și i-ar putea viza pe cei care au nevoie de tratament precoce”, a declarat autorul senior Rebecca A. Charlton, doctor la departamentul de psihologie la Goldsmiths, Universitatea din Londra, în Regatul Unit.

Studiul a cuprins 99 de pacienți cu boală a vaselor mici cauzate de accident vascular cerebral ischemic, un tip de accident vascular cerebral care blochează vasele de sânge adânc în creier. Puțin mai mult de o treime erau femei, vârsta medie de 68 de ani, iar majoritatea erau caucazieni. Toți participanții au fost înscriși în studiul St George's Cognition and Neuroimaging in Stroke (SCANS) din 2007 până în 2015 la Londra.

Participanții au făcut scanări RMN anual timp de trei ani și teste de gândire anual, timp de cinci ani. Optzeci de participanți au dezvoltat demență în timpul studiului, cu un timp mediu de debut de aproximativ trei ani și patru luni. 

Această analiză avansată a RMN oferă un marker extrem de precis și sensibil al gravității bolii vaselor mici, într-o singură măsură care poate fi utilizat pentru a detecta cine va face și cine nu va face demență în următorii cinciani, a menționat Charlton.

Totuși, scanările cerebrale sănătoase utilizate pentru comparație au fost de la un individ și poate nu reprezintă adevărata gamă a tuturor creierelor sănătoase. În plus, un număr relativ mic de participanți au avut boli ale vaselor mici rezultate dintr-un tip de AVC, astfel încât rezultatele s-ar putea să nu se aplice persoanelor cu diferite forme ale bolii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel