Deficit de cadre medicale, deși există posturi libere. Rafila: Trebuie să găsim o soluție

deficit - FOTO: Freepick
Deficitul de cadre medicale în spitalele din țară ar putea fi rezolvat în urma unor angajări.

Spitalele din întreaga țară se confruntă cu un deficit de cadre medicale. Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, se caută soluții pentru a rezolva această problemă. Începând cu data de 1 iulie 2022 se suspendă angajările în sistemul public. De aceea, ministrul sănătății a precizat că vor exista discuții la nivel guvernamental.

”Se va găsi o soluție întrucât există posturi libere în unitățile sanitare. Acea prevedere referitoare la angajările în sectorul public. Trebuie discutată la nivelul coaliției și la nivelul Guvernului. Trebuie să găsim o soluție care să permită existența unui personal suficient la nivelul unităților sanitare”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, la Spitalul Universitar de Urgență București. 

Ministrul a precizat, miercuri, 1 iunie, că odată cu înființarea Agenției Naționale de Dezvoltare a Infrastructurii în Sănătate se vor realiza și angajări. 

„Există un proiect de OUG. Încercăm în această săptămână să înființăm agenția. Avem majoritatea avizelor de la celelalte ministere. În momentul în care se va înființa trebuie să numim un președinte, un vicepreședinte. Lucrul cel mai provocator nu este înființarea scriptică, ci să să găsim oameni specializați care să dorească să lucreze în această agenție, care nu știu neapărat dacă va fi foarte stimulativă din punctul de vedere al salarizării, dar încercăm și pentru acest lucru să găsim soluții să atragem persoane cât mai competente”, a afirmat Alexandru Rafila.

Deficit de asistenți medicali

Sistemul sanitar românesc are nevoie de circa 50.000 de asistenți medicali. Părinții sunt sfătuiți să își îndrume copiii către școlile postliceale. Sistemul sanitar din țară se regăsește pe locul al doilea într-un top al joburilor de viitor, cu un estimat de 192.996 de poziții deschise în următorii ani, potrivit unui studiu realizat de FRAME.

În România este formată forța de muncă pentru sistemul sanitar, care mai apoi este exportată. Tocmai din acest motiv se înregistrează un deficit de asistenți medicali.

”România formează un număr mare de practicieni din domeniul sănătății, emigrația personalului medical a contribuit la un deficit de forță de muncă în domeniul sănătății la nivel național, iar numărul de medici și asistenți medicali pe cap de locuitor este cu mult sub mediile UE. Acest aspect afectează în mod negativ accesul la îngrijire și contribuie la timpul de așteptare”, arată raportul FRAME, potrivit datelor oferite de Raportul State of Health in the EU - România 2021, realizat de Comisia Europeană.

Citește mai departe AICI

Cadre medicale calificate

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat, miercuri, 1 iunie, că va purta discuții cu ministrul Educației pentru a stabili în ce manieră se poate schimba situația în ceea ce privește școlile postliceale. 

„Există un proiect de OUG. Încercăm în această săptămână să înființăm  agenția. Avem majoritatea avizelor de la celelalte ministere. În momentul în care se va înființa trebuie să numim un președinte, un vicepreședinte.

Lucrul cel mai provocator nu este înființarea scriptică, ci să să găsim oameni specializați care să dorească să lucreze în această agenție, care nu știu neapărat dacă va fi foarte stimulativă din punctul de vedere al salarizării, dar încercăm și pentru acest lucru să găsim soluții să atragem persoane cât mai competente”, a afirmat Alexandru Rafila.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel