Deficiența de iod și cum îți afectează tiroida: simptome și alimente din care îl obții

Alimentele din care obții iod, ca să eviți deficiența. Foto colag: Pixabay
Majoritatea oamenilor își fac griji legate de deficiențele de vitamina D sau vitaminele B, dar un studiu din 017 arată că aproape două miliarde de oameni din lume au deficiență de iod.

Iodul este un nutrient esențial, de care organismul are nevoie, dar pe care nu îl poate produce. Deficiența de iod afectează funcții importante din organism, cea mai cunoscută fiind cea a tiroidei. 

Cât de periculoasă e deficiența și cum o descoperi

Organismul uman are nevoie de iod pentru ca tiroida să poată produce hormoni și toate simptomele deficienței decurg din nivelurile scăzute de hormoni tiroidieni, afecțiune numită hipotiroidism. În fapt, deficiența de iod este cea mai frecventă cauză de hipotiroidism la nivel mondial.

Fără suficienți hormoni tiroidieni, corpul nu poate folosi energia și totul încetinește. Deficitul de iod este deosebit de periculos pentru femeile însărcinate și femeile care alăptează, ar și pentru bebelușii lor, care pot avea probleme majore, în timpul sarcinii și după ce s-au născut, de dezvoltare a creierului. 

Când aveți un aport normal de iod din dietă, glanda tiroidă extrage suficient iod pentru a produce hormoni tiroidieni. Restul de iod se elimină în urină, iar măsurarea lui dntr-o probă de urină este un mod simplu de a afla dacă o persoană are sau nu un deficit de iod.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, un nivel adecvat de iod în urină este de peste 100 micrograme pe litru (mcg / L). Pentru femeile însărcinate și care alăptează, un nivel adecvat este de peste 150 mcg / L, dar studiile arată că multe gravide nu au acest nivel. Din fericire, acestă deficiență poate fi controlată ușor în ziua de azi. 

Dacă aveți o dietă adecvată, riscul de deficiență de iod este foarte scăzut. Iodul este adăugat în sare, pâine și apare în mod natural în fructele de mare, produsele lactate, ouăle și carnea de vită. Nivelurile de iod care provoacă hipotiroidism sunt mai mici de 20 mcg / L.

Deficitul de iod poate crește, deoarece mai mulți oameni evită sarea sau folosesc săruri naturale care nu au iod adăugat. Tot mai mulți oameni au devenit vegetarieni stricți, eliminând din dietă multe surse naturale, iar fructele și legumele conțin foarte puțin iod. Laptele de vacă este o sursă bună de iod, dar mulți oameni au trecut acum la înlocuitori ai laptelui, cum ar fi laptele de migdale. 

Simptomele deficienței de iod

Primul semn de alarmă legat de deficiența de iod este de obicei o glandă tiroidă mărită (tiroida este o glandă în formă de fluture în partea inferioară a gâtului). Dar, atenție! Acesta este un simptom înșelător, pentru că umflare tiroidei poate să însemne și apariția unui cancer troidian, așa că nu luați suplimente, ci mergeți direct la endocrinolog dacă sesizați că aveți o umflătură la baza gâtului. Și e valabil și la femei, și la bărbați. 

Alte simptome ale deficienței de iod sunt aceleași ca și pentru alte cauze ale hipotiroidismului și includ:

- Oboseală sau slăbiciune,

- Creștere în greutate, 

- Sensibilitate la frig, 

- Piele uscată și păr uscat, 

- Constipație, 

- Răguşeală, 

- Dureri articulare sau rigiditate, 

- Perioadele menstruale neregulate. 

 Alimente care conțin iod

Deși iodul este inclus în multe suplimente, cel mai bun mod de a obține suficient este in sarea iodată. O linguriță de sare iodată are tot iodul de care aveți nevoie pentru o zi, chiar dacă sunteți gravidă sau alăptați. Dar nu vreți sau nu aveți voie să consumați atâtă sare, atunci organismul poate obține iod din următoarele alimente: 

- Alge de mare,

- Pâine iodată,

- Pește,

- Crustacee,

- Iaurt,

- Lapte de vacă,

- Ouă, 

- Brânză,

- Carne de vită, 

- Pui, 

- Soia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel