Defibrilator donat Spitalului din Pașcani de o asociație din Baia Mare

Defibrilator automat   Foto: pixabay.com
Preşedintele Asociaţiei Părinţii Salvatori din Baia Mare va dona un defibrilator Spitalului Municipal Paşcani, unde săptămâna trecută un copil de 7 ani în urma unui stop cardio-respirator.

Defibrilator, donație. Vasile Vlaşin, preşedintele Asociaţiei Părinţii Salvatori din Baia Mare, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Iaşi, că va dona un defibrilator Spitalului Municipal Paşcani, unde săptămâna trecută un copil de şapte a decedat în urma unui stop cardio-respirator.

"Prin gestul acesta nu dorim să stabilim vinovaţi sau să aruncăm vreo îndoială la ceea ce s-a întâmplat acolo (Spitalul Municipal Paşcani -n.r). Este o comisie care va constata ce s-a întâmplat de fapt. Realitatea e că defibrilatorul pe care spitalul îl avea nu era unul de ultimă generaţie. A durat foarte mult ca acesta să ajungă de la parter la etajul 5 (unde este secţia de Pediatrie - n.red.) (...) Nimeni nu ar trebui să se întrebe vreodată cum ar fi fost dacă aş fi ştiut sau aş fi putut să intervin. Nu va fi o reparaţie pentru familia care şi-a pierdut copilul, dar poate să fie o şansă în plus la viaţă pentru alte situaţii de acest gen", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă susţinută miercuri, la Iaşi, Vasile Vlaşin, preşedintele Asociaţiei Părinţii Salvatori, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, aparatul, în valoare de peste 2.500 de euro, este de ultimă generaţie, este complet automatizat, nu trebuie apăsat pe butoane, ci trebuie urmate instrucţiunile scrise sau audio.

Defibrilator, donație. Drama din familie

Vasile Vlaşin a declarat că nu este pentru prima dată când Asociaţia Părinţii Salvatori oferă astfel de donaţii. Potrivit acestuia, asociaţia a fost înfiinţată după ce în urmă cu 4 ani el şi soţia sa au trecut printr-o dramă asemănătoare, când şi-au pierdut fiul care s-a înecat cu un bol alimentar.

"În urmă cu patru ani am ajuns cu băieţelul nostru la Spitalul Judeţean din Baia Mare în urma unui banal înec cu mâncare. Din nefericire, spitalul, deşi unul foarte modern, nu era dotat cu un echipament care să îi aspire bolul alimentar din plămâni. După 49 de zile, pe 11 noiembrie, a murit. La înmormântare am cerut prietenilor să nu aducă flori sau coroane, ci să doneze bani pentru a cumpăra aparatul care lipsea din spital. Am încercat să nu aduc acuzaţii, să nu caut vinovaţi. Cu banii strânşi am cumpărat echipamentul care a lipsit atunci când, Luca, băieţelul nostru a murit şi l-am donat spitalului. Ca un paradox, pentru că martorii nu ştiu cum să intervină, încercăm să îi învăţăm pe alţii să fie pentru copiii lor, şi nu numai atât. Ceea ce nu am reuşit noi să facem pentru fiul nostru, să facem pentru alţii. Am demarat un program de cursuri, de resuscitare, în caz de stop cardio respirator, şi de eliberare de căi respiratorii în caz de înec. Sunt situaţii în care dacă nu se intervine în primele 2-3 minute ambulanţa ajunge doar pentru a constata decesul", a spus Vasile Vlaşin, conform sursei citate.

Conform acestuia, până acum asociaţia a învăţat peste 16.000 de persoane să acorde primul ajutor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel