Declinul cognitiv, ciupercile reduc riscul la jumătate

Ciuperci
Consumul regulat a două porții de ciuperci pe săptămână reduce riscul de declin cognitiv la jumătate. Uite cât de mari trebuie să fie porțiile:

O echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină Yong Loo Lin de la Universitatea Naționala din Singapore (NUS) a descoperit că seniorii care consumă mai mult de două porții standard de ciuperci pe săptămână pot avea cote reduse cu 50% de insuficiență cognitivă ușoară (MCI).

O porție a fost definită ca trei sferturi dintr-o ceașcă cu ciuperci gătite, cu o greutate medie de aproximativ 150 de grame. Două porțiuni ar fi echivalente cu aproximativ o jumătate de farfurie. Dar, arată cercetătorii, chiar și o mică porție de ciuperci pe săptămână poate fi benefică în reducerea riscului de declin cognitiv.

„Această corelație este surprinzătoare și încurajatoare. Se pare că un singur ingredient disponibil în mod obișnuit ar putea avea un efect dramatic asupra declinului cognitiv", a declarat profesorul asistent Lei Feng, principalul autor al acestei lucrări.

Studiul de șase ani, desfășurat între anii 2011 și 2017, a strâns date de la peste 600 de seniori chinezi cu vârsta de peste 60 de ani care trăiesc în Singapore. Cercetarea a fost realizată cu sprijinul Institutului de Științe ale Vieții și al Centrului de Științe ale Minții al NUS, precum și al Consiliului Național de Cercetare Medicală al Ministerului Sănătății din Singapore. Rezultatele au fost publicate online în Journal of Alzheimer's Disease, pe 12 martie 2019.

Determinarea MCI la seniori

Insuficiență cognitivă ușoară (MCI) este de obicei văzută ca stadiul dintre declinul cognitiv al îmbătrânirii normale și declinul mai grav al demenței. Seniorii afectați de MCI prezintă adesea o anumită formă de pierdere de memorie sau uitare și pot prezenta, de asemenea, deficit asupra altor funcții cognitive, cum ar fi limbajul, atenția și abilitățile vizuospatiale. Cu toate acestea, schimbările pot fi subtile, deoarece nu prezintă deficitelor cognitive dizabilitante care afectează activitățile de viață de zi cu zi, ceea ce este caracteristic pentru Alzheimer și pentru alte forme de demență.

„Oamenii cu Insuficiență cognitivă ușoară sunt încă în stare să-și desfășoare activitățile zilnice normale. Deci, ceea ce am avut de determinat în acest studiu este dacă aceste seniori au performanțe mai slabe pe teste standard neuropsihologice decât alte persoane de aceeași vârstă și de educație", a explicat Asst Prof. Feng.

„Testele neuropsihologice sunt sarcini special proiectate care măsoară diferite aspecte ale abilităților cognitive ale unei persoane. De fapt, unele dintre testele folosite în acest studiu sunt adoptate din bateria de testare IQ folosită internațional, adică Wechsler Adult Intelligence Scale (WAIS)".

Ciupercile și declinul cognitiv

Șase ciuperci consumate în mod obișnuit în Singapore au fost incluse în studiu. Cu toate acestea, este posibil ca și alte ciuperci să aibă efecte benefice.

Cercetătorii cred că motivul pentru prevalența redusa de Insuficiență cognitivă ușoarăla consumatorii de ciuperci poate fi datorat unui compus specific care se găsește în aproape toate soiurile. „Suntem foarte interesați de un compus numit ergotioneină (ET)", a spus dr. Irwin Cheah, Senior Research Fellow la Departamentul de Biochimie NUS.

„Ergotioneina este un antioxidant unic și antiinflamator, pe care oamenii nu îl pot sintetiza singuri, dar poate fi obținut din surse dietetice, unul dintre principalele fiind ciupercile".

Alți compuși din ciuperci pot fi, de asemenea, avantajoși pentru scăderea riscului declinului cognitiv. Anumite hericenone, erinacine, scabronine și dictioforine pot favoriza sinteza factorilor de creștere a nervilor. Compușii bioactivi din ciuperci pot, de asemenea, proteja creierul de neurodegenerare prin inhibarea producției de beta amiloid și tau fosforilat și acetilcolinesterază.

Pașii următori

Următoarea etapă potențială de cercetare a echipei este de a efectua un studiu controlat, randomizat, cu compusul pur de ergotioneină și alte ingrediente extrase din plante, cum ar fi L-theanina și catechinele din frunzele de ceai, pentru a determina eficacitatea acestor fitonutrienți în întârzierea declinului cognitiv. Astfel de studii intervenționale vor duce la o concluzie mai solidă privind relația cauzală. În plus, prof.as. Feng și echipa sa speră să identifice alți factori alimentari care ar putea fi asociați cu o îmbătrânire sănătoasă a creierului și un risc redus de afecțiuni legate de vârstă în viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel