DECIZIE ISTORICĂ: Tratamentul oral anti-COVID-19 de la Pfizer va fi produs și în țările sărace, ca toată lumea să aibă acces la el

Pastilă. Foto. Pexels
Pfizer și Medicines Patent Pool (MPP) au semnat un acord istoric de licență pentru tratamentul antiviral oral pentru COVID-19 care va permite firmelor sublicențiate din țările sărace sau cu venituri medii să producă medicamentul care reduce cu 89% riscul de spitalizare și toată lumea să aibă acces la el. 

Acordul se bazează pe strategia Pfizer de a lucra în vederea accesului echitabil la vaccinurile și tratamentele COVID-19 pentru toți oamenii, în special pentru cei care trăiesc în cele mai sărace părți ale lumii. Acordul va permite sublicențiaților calificați să furnizeze tratamente în țări care cuprind aproximativ 53% din populația lumii.

Datele intermediare din studiul EPIC-HR de faza 2/3 au demonstrat, pentru tratamentul antiviral oral al Pfizer, o reducere cu 89% a riscului de spitalizare sau deces legat de COVID-19, comparativ cu placebo, la adulții cu risc ridicat nespitalizați cu COVID-19 în decurs de trei zile de la debutul simptomelor cu rezultate similare observate în decurs de cinci zile de la debutul simptomelor

Pfizer Inc. și Medicines Patent Pool (MPP), o organizație de sănătate publică susținută de Națiunile Unite, care lucrează pentru a crește accesul la medicamente care salvează vieți pentru țările cu venituri mici și medii, au anunțat astăzi semnarea unui acord voluntar de licență pentru candidatul Pfizer pentru tratamentul antiviral oral COVID-19 PF-07321332, care este administrat în combinație cu doze mici de ritonavir (PF-07321332; ritonavir), se arată într-un comunicat. 

Acordul va permite MPP să faciliteze producția și distribuția suplimentară a antiviralului de investigație, în așteptarea autorizării sau aprobării de reglementare, prin acordarea de sublicențe producătorilor calificați de medicamente generice, cu scopul de a facilita un acces mai mare la populația globală.

În conformitate cu termenii acordului de licență principal dintre Pfizer și MPP, producătorii calificați de medicamente generice din întreaga lume cărora li se acordă sublicențe vor putea furniza PF-07321332 în combinație cu ritonavir în 95 de țări, acoperind până la aproximativ 53% din populația lumii.

Aceasta include toate țările cu venituri mici și medii-mici și unele țări cu venituri medii-superioare din Africa Sub-sahariană, precum și țările care au trecut de la statutul de venituri medii-mici la medii-superioare în ultimii cinci ani. Pfizer nu va primi redevențe pentru vânzări în țările cu venituri mici și va renunța în continuare la redevențe pentru vânzări în toate țările acoperite de acord, în timp ce boala COVID-19 rămâne clasificată drept urgență de sănătate publică de interes internațional de către Organizația Mondială a Sănătății.

„Pfizer își menține angajamentul de a aduce descoperiri științifice pentru a ajuta toți oamenii să pună capăt acestei pandemii. Credem că tratamentele antivirale orale pot juca un rol vital în reducerea severității infecțiilor COVID-19, scăderea presiunii asupra sistemelor noastre de sănătate și salvarea de vieți”, a declarat Albert Bourla, președinte și director executiv al Pfizer. 

„Trebuie să lucrăm pentru a ne asigura că toți oamenii – indiferent de locul în care locuiesc sau de circumstanțele lor – au acces la aceste descoperiri și suntem încântați să putem colabora cu MPP pentru a continua angajamentul nostru față de echitate”, a continuat el.

„Această licență este atât de importantă deoarece, dacă este autorizat sau aprobat, acest medicament oral este deosebit de potrivit pentru țările cu venituri mici și medii și ar putea juca un rol esențial în salvarea de vieți, contribuind la eforturile globale de combatere a pandemiei actuale” a spus Charles Gore, director executiv al MPP. 

„PF-07321332 urmează să fie administrat împreună cu ritonavir, un medicament HIV pe care îl cunoaștem bine, deoarece avem o licență pentru el de mulți ani și vom lucra cu companii de medicamente generice pentru a ne asigura că există o cantitate suficientă atât pentru COVID-19 cât și pentru HIV”, a mai arătat acesta. 

„Unitaid, o agenție globală de sănătate, creată MPP în urmă cu zece ani exact în acest scop – pentru a asigura licențe care să permită și să accelereze accesul la tratamente de calitate la prețuri accesibile pentru persoanele aflate în medii cu resurse limitate. În timpul unei pandemii, a economisi timp înseamnă a salva vieți. Acest acord ne-ar putea ajuta să ajungem mai repede la mai mulți oameni de îndată ce medicamentul este aprobat și, atunci când este cuplat cu acces sporit la testare, să aducă beneficii pentru milioane de oameni”, a spus dr. Philippe Duneton, director executiv, Unitaid. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel