Radiografiile și radiațiile din...
Înainte de a arunca mâncarea, pe baza datelor de expirare, asigură-te că știi ce înseamnă următoarele expresii:
- Poate fi comercializat până la data de: nu cumpărați produsul după această dată. Aceasta este data de expirare.
- A se folosi/consuma înainte de data: Aroma sau calitatea este mai bună înainte de această dată, dar produsul încă este comestibil după data în cauză.
- Expiră la data de: Aceasta este ultima zi în care producătorul garantează calitatea produsului.
Alimentele la care trebuie să fii deosebit de atent atunci când le conservi sau le gătești, deoarece se strică foarte ușor, sunt produsele proaspete, în special carne și pește.
Odată ce au expirat, nu mai mânca pește, carne sau brânză. De fapt, riscul poate apărea chiar înainte de data expirării, dacă alimentele nu au fost depozitate la temperaturi adecvate. Prin urmare, cu acest tip de produse există doar două opțiuni: gătește-le rapid sau, dimpotrivă, congelează-le, astfel încât să poată fi păstrate câteva zile în condiții optime.
La fel, unele feluri de mâncare, cum ar fi mâncărurile proaspăt preparate, spre exemplu sushi, nu ar trebui consumate după ce au expirat, deoarece există riscul ca acestea să aibă bacterii patogene și să provoace intoxicație alimentară.
De asemenea, cârnații, șunca gătită, pieptul de curcan, printre altele, sunt alimente ce pot fi congelate direct, dacă nu le consumi mult timp, astfel încât să nu se strice ușor. Apoi lasă-le să se dezghețe o zi în frigider înainte de a le consuma.
În cazul brânzeturilor, poți opta pentru congelarea lor, dar trebuie luat în considerare faptul că își pot pierde din textură dacă stau prea multe zile la congelator. Cel mai bine este să le consumi proaspete și înainte ca acestea să expire.
Unele alimente, dacă nu au fost conservate în condiții optime, nu mai trebuie consumate. Acesta este cazul cafelei. Dacă este depozitată într-un recipient etanș, poate fi păstrată ani de zile fără a provoca probleme de sănătate. Dacă a fost ținută într-un pachet deschis, cafeaua poate acumula rapid umezeală și își poate pierde culoarea și aroma.
La fel se întâmplă și cu făina, care poate fi consumată până la o lună după data expirării, atâta timp cât a fost păstrată urmând instrucțiunile de pe ambalaj. Dacă ambalajul este deschis, făina poate căpăta un miros de mucegai, poate chiar să fi acumulat praf sau să-și schimbe culoarea.
S-ar putea să-ți placă De ce să nu arunci cenușa și să o folosești ca îngrășământ la plante
De asemenea, trebuie să fii atent la drojdie, un alt produs care nu cauzează direct o problemă de sănătate, dacă a expirat. Cu toate acestea, nu este recomandat să o folosești după data de expirare, deoarece drojdia joacă un rol important în coacere și, atunci când este expirată sau nu este conservată corect, își pierde proprietățile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Radiografiile și radiațiile din...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Prediabetul este un semnal de...
Palpitațiile inimii, adesea...