Caracterizate de lipsa unui...
Până în acest moment, sunt 100 de cazuri declarate la nivel mondial, multe dintre ele fiind înregistrate în ultima săptămână, doar în Europa, în țări precum Belgia, Franța, Spania, Portugalia, Italia, Israel, dar și în Marea Britanie.
De câteva zile, specialiștii în sănătate sunt în alertă, iar Belgia a devenit astăzi prima țară care a reintrodus carantina. Vezi mai multe despre asta - AICI
În acest context, medicul Carmen Dorobăț a vorbit despre variola maimuței, despre diferența dintre simptomele ei și gripă, dar și despre declanșarea unei noi pandemii, după cea de COVID-19.
"Să sperăm că nu o luăm de la capăt, dar se observă că este vorba despre cazuri destul de îndepărtate, într-un interval scurt de timp. De aceea, din punct de vedere medical trebuie să luăm măsuri în a izola sursa și în a supraveghea contacții.
Este vorba despre o boală infecțioasă. Și varicela e o boală infecțioasă, iar persoana care o are e izolată, stă acasă. Ei, și variola este infecțioasă, iar persoana care se va îmbolnăvi va sta acasă, se va izola pentru o perioadă de timp. Sigur, cu câteva excepții ale formelor care vor necesita internare în spital.
În ceea ce privește contacții, aceștia vor fi supravegheați și testați", a declarat medicul infecționist Carmen Dorobăț, în direct la Antena 3.
În ceea ce privește decizia Belgiei, Carmen Dorobăț spune că "este dată perioada maximă de carantină, și-au luat toate măsurile de precauție ca să elimine orice risc ca persoana în cauză să mai infecteze. 21 de zile e perioada maximă când o persoană ar putea fi contagioasă".
"Simptomele sunt ca cele ale unei gripe, dar nu gripă din cea mai severă formă. E vorba despre:
- febră
- dureri articulare
- dureri musculare
- dureri de cap
Simptome care nu arată că pacientul trebuie neapărat să-și întrerupă activitatea. Nu influențează foarte mult starea generală. Dar, ceea ce este de remarcat este că în cazurile critice apar leziuni pe tegument, apare o erupție care, într-adevăr, se poate asemăna cu cea de varicelă, dar elementele sunt mai mari și mai profunde la nivelul pielii. De aici și posibilitatea infectării prin aceste leziuni, care dacă se rup, lichidul din ele poate fi contaminant.
De aceea este necesară supravegherea contacților", a mai spus medicul.
"Noi, infecționiștii, avem deja tras semnalul de alarmă. Am văzut că la nivelul Ministerului Sănătății, domnul Alexandru Rafila, a anunțat deja că vom avea niște doze de vaccin pentru ceea ce înseamnă risc epidemiologic, deci pentru o astfel de situație, astfel că, spun eu, este un diagnostic mai ușor de pus decât cel de COVID-19, pentru că acele elemente care pot apărea pe piele ne ajută să punem diagnosticul din momentul în care pacientul intră în cabinet.
Rafila, despre achiziționarea de vaccin anti-variolă: Trebuie să existe o supraveghere serioasă
Nu e greu de pus diagnosticul. Mai elaborate sunt anchetele epidemiologice din jurul acestui caz, pentru a pune în evidență contacții care trebuie urmăriți", a explicat medicul Carmen Dorobăț.
"După părerea mea, nu poate fi atât de exploziv ca pandemia de COVID-19 și atunci, nouă, medicilor, ne va fi mai ușor să diagnosticăm, să urmărim și să dăm de un teren mai cunoscut, pentru că despre variolă știm.
Cei născuți înainte de 1980 au fost vaccinați anti-variolă, variola a fost eradicată în 1980, deci călcăm pe un teren cunoscut, vaccinul este cunoscut, deci cercetătorilor nu le va fi greu să urmărească ceea ce se întâmplă cu dinamica acestui virus", a mai spus ea.
În ceea ce privește transmisibilitatea virusului, medicul a spus că "saliva ar putea fi contaminată, prin picături de salivă se poate transmite. Se poate transmite prin secreția acelor elemente de la nivel tegumentar și în condiții de igienă necorespunzătoare cu mâna la gură, la nas. Dar, nu are alura aceea explozivă pe care am văzut-o la SARS-CoV-2, transmiterea nu e atât de tragică cum s-a întâmplat la COVID și numărul nu poate să crească exploziv, pentru că transmiterea nu este la fel de ușoară.
Nu am putea reveni neapărat la mască, masca ne protejează de tot ceea ce înseamnă transmiterea pe calea aerului, dar am putea să ne aducem aminte, că plecăm în vacanță, și să ținem cont de regulile de igienă", a conchis Carmen Dorobăț.
Variola maimuței. OMS, anunț despre restricțiile impuse persoanelor infectate: Trebuie IZOLATE
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...