De ce unii oameni adoră cafeaua iar alții o detestă. Cercetătorii explică

Cafea  FOTO: pexels.com
De ce unii oameni simt că au nevoie de trei căni de cafea doar pentru a trece ziua în timp ce alții sunt mulțumiți doar cu una? De ce unii oameni detestă cafeaua? Noile cercetări sugerează că aportul nostru de cafea este influențat de genetică și mediu.

Acest fenomen, cunoscut sub denumirea de „ereditate cuantică", este asociat, de asemenea, cu nivelul de colesterol și greutatea corporală și se crede că poate juca un rol în alte trăsături fiziologice și comportamentale umane care sfidează explicația simplă.

„Se pare că factorii de mediu au stabilit temelia în care genele tale încep să aibă un efect", a spus pentru Medicalxpress Paul Williams, un statisticist al Laboratorului Național Lawrence Berkeley (Laboratorul Berkeley). „Deci, dacă împrejurimile te predispun să bei mai multă cafea - cum ar fi cazul în care colegii tăi sau soțul tău beau sau locuiești într-o zonă cu o mulțime de cafenele - atunci genele pe care le ai, care te predispun să-ți placă cafeaua, vor avea un impact mai mare. Aceste două efecte sunt sinergice. "

Descoperirile lui Williams, publicate în revista Behavioral Genetics, au provenit dintr-o analiză a 4.788 de perechi copil-părinte și 2.380 de frați din cadrul Framingham Study - un studiu celebru, în curs de desfășurare, lansat de National Institutes of Health în 1948 pentru a investiga modul în care stilul de viață și genetica afectează rate ale bolilor cardiovasculare. Participanții, care sunt toți înrudiți cu un grup original din Framingham, Massachusetts, transmit informații detaliate despre dietă, exerciții fizice, consum de medicamente și istoricul medical la fiecare trei-cinci ani. Datele din studiu au fost utilizate în mii de investigații în multe fațete ale sănătății umane.

Williams a folosit o abordare statistică numită regresie cuantică pentru a calcula ce proporție din consumul de cafea al participanților ar putea fi explicat de genetică - așa cum urmează studiul familiilor - și ce trebuie influențat de factori externi. Cercetările anterioare arată că cei mai importanți factori de mediu care influențează consumul de cafea sunt cultura și locația geografică, vârsta, sexul și dacă fumează sau nu tutun; fumătorii de sex masculin mai în vârstă europeni beau cel mai mult, în general.

Analiza a indicat că între 36% și 58% din aportul de cafea este determinat genetic (deși genele cauzale exacte rămân necunoscute). Cu toate acestea, confirmând ipoteza lui Williams conform căreia consumul de cafea este o trăsătură specifică cuantilă, corelația dintre consumul de cafea al unui părinte și cea a unui descendent a devenit din ce în ce mai puternică pentru consumul de cafea al fiecărui urmaș.

 

Studiul aici.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel