Trei factori de risc majori duc la...
Un nou studiu revoluționar publicat în jurnalul Nature aruncă lumină asupra unei descoperiri fundamentale în domeniul imunologiei, explicând de ce unii oameni nu se îmbolnăvesc niciodată de COVID-19, chiar după expunere directă la virusul SARS-CoV-2. Cercetătorii din Regatul Unit au identificat o reacție imună până acum neobservată, care protejează indivizii să elimine rapid virusul fără a dezvolta simptome.
Această descoperire deschide noi perspective pentru dezvoltarea de strategii mai eficiente în prevenirea și tratamentul bolii, potențial revoluționând viitorul vaccinurilor și pregătirii pandemice.
De la cazuri ușoare la infecții severe, sute de milioane de oameni din întreaga lume au avut COVID-19 în ultimii patru ani. Numai în Statele Unite, Organizația Mondială a Sănătății notează că unul din trei oameni a avut un caz documentat de COVID.
Într-un salt extraordinar înainte în medicină, oamenii de știință au descoperit răspunsuri imunitare cruciale care explică de ce unii oameni expuși la SARS-CoV-2 reușesc să evite dezvoltarea infecției. Această cercetare revoluționară, detaliată în jurnalul Nature, a utilizat tehnologie de ultimă oră pentru a mapa dinamica imunitară într-un detaliu fără precedent, oferind noi perspective care ar putea duce la strategii de prevenire mai eficiente.
În mod specific, o echipă din Regatul Unit a observat un răspuns imunitar neobservat anterior la persoanele care au eliminat imediat virusul din sistemul lor fără a se îmbolnăvi. Având niveluri mai ridicate ale unei gene numite HLA-DQA2 înainte de a întâlni SARS-CoV-2 i-a protejat pe acești indivizi de infecții.
"Aceste descoperiri aruncă o nouă lumină asupra evenimentelor timpurii cruciale care fie permit virusului să se prindă, fie să fie rapid eliminat înainte de a dezvolta simptome.
Avem acum o înțelegere mult mai mare a întregii game de răspunsuri imunitare, ceea ce ar putea oferi o bază pentru dezvoltarea unor potențiale tratamente și vaccinuri care imită aceste răspunsuri naturale de protecție", spune Dr. Marko Nikolić, autor principal al studiului de la University College London.
COVID - FOTO: Freepik@wirestock
Studiul, realizat de cercetători de la Wellcome Sanger Institute, University College London, Imperial College London, Netherlands Cancer Institute și alte centre colaboratoare, a folosit secvențierea unicelulară, o metodă care permite oamenilor de știință să analizeze materialul genetic al celulelor individuale.
Această tehnică a oferit o vedere detaliată a comportamentului sistemului imunitar în răspunsul la expunerea la SARS-CoV-2, examinând peste 600.000 de celule individuale din sângele și mucoasa nazală a 36 de voluntari adulți sănătoși. Acești voluntari, parte a studiului UK COVID-19 Human Challenge, au fost expuși deliberat la virus, iar răspunsurile lor imunitare au fost atent monitorizate ulterior.
Rezultatele acestui studiu sunt fascinante. Nu toți participanții expuși la virus au dezvoltat COVID-19, ceea ce le-a permis cercetătorilor să identifice mecanisme imunitare unice care contribuie la rezistența împotriva virusului. Cei care au evitat infecția persistentă au prezentat răspunsuri subtile, neobservate anterior, imediat după expunere.
Răspuns imun rapid: Răspunsul la interferon, o reacție imunitară cheie timpurie, a fost observabil în sângele pacienților înainte de a fi observabil în nasofaringe — partea superioară a gâtului care conectează nasul și sistemul respirator. Acest lucru sugerează o reacție sistemică preemptivă care ar putea fi critică pentru controlul virusului.
Dinamica diversă a imunității: În funcție de dacă infecția a trecut fără probleme sau a creat o boală persistentă, celulele imunitare au infiltrat nasofaringele la momente diferite, cu un răspuns mai imediat în infecțiile inofensive, indicând posibil o containere mai eficientă a virusului.
Expresia ridicată a genei HLA-DQA2 înainte de a dobândi COVID a arătat o legătură cu prevenirea infecțiilor persistente, indicând factori genetici care ar putea influența rezultatele individuale la expunere.
Vezi și: Două boli grave pe care le indică culoarea scaunului. La ce să fii atent
Contextul controlat al studiului de provocare umană, deși oferă o oportunitate unică de a monitoriza procesul de infecție de la început până la sfârșit, nu replică în totalitate condițiile de expunere naturale.
Descoperirile se bazează pe un eșantion relativ mic și o tulpină virală specifică. Astfel, deși perspectivele sunt inestimabile, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a generaliza aceste constatări la populații mai largi și variante diferite de SARS-CoV-2.
Această cercetare mapează celulele imunitare specifice și răspunsurile care ajută unii indivizi să elimine spontan virusul fără a dezvolta simptome, deschizând calea pentru noi strategii în dezvoltarea vaccinurilor și pregătirea pentru pandemii. Descoperirea rolului HLA-DQA2 oferă un biomarker potențial pentru vulnerabilitatea cuiva la COVID-19, oferind o cale către tratamente medicale personalizate.
"Pe măsură ce construim Atlasul Celulei Umane, putem identifica mai bine care dintre celulele noastre sunt critice pentru combaterea infecțiilor și înțelege de ce diferiți oameni răspund diferit la coronavirus.
Studiile viitoare pot compara cu setul nostru de date de referință pentru a înțelege cum răspunsul imun normal la un nou agent patogen se compară cu răspunsul imun indus de vaccin", spune Dr. Sarah Teichmann, autor principal al studiului și co-fondator al Atlasului Celulei Umane, anterior la Wellcome Sanger Institute, și acum la Cambridge Stem Cell Institute.
În concluzie, cercetătorii au descoperit că unele persoane au o reacție imună specială care le ajută să elimine virusul COVID-19 rapid și fără simptome. Această descoperire este importantă pentru viitorul dezvoltării vaccinurilor și tratamentelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...