De ce ți se face poftă când simți miros de grătar

Gratar - Foto: Freepik @frantic
Ce se întâmplă în corp când simți miros de grătar.

Stimulii olfactivi joacă un rol major în percepția aromei alimentelor.

Studiile medicale arată că există mai mulți factori care pot contribui la sentimentul de foame atunci când simți mirosul unui grătar. Unul dintre acești factori este răspunsul fiziologic al corpului la stimulii olfactivi.

Atunci când mirosi mâncare grătită sau grătar, nasul tău trimite semnale creierului despre prezența alimentelor și poate declanșa eliberarea de hormoni care stimulează senzația de foame.

S-a demonstrat că mirosurile legate de alimente cresc apetitul nominal și induc salivația și eliberarea de acid gastric și insulină.

Cu toate acestea, atât capacitatea noastră de a identifica un miros ca fiind legat de alimente, cât și plăcerea noastră pentru mirosurile legate de alimente sunt răspunsuri învățate.

În studiile de condiționare, menționate de NIH experiența repetată a mirosurilor cu gusturi dulci și acrișoare are ca rezultat o mai bună evaluare a calității senzoriale a gustului asociat cu mirosul în sine.

Studii mai recente raportează, de asemenea, evaluări crescute ale plăcerii pentru mirosurile asociate cu zaharoză pentru participanții cărora le plac gusturile dulci și, invers, o scădere a plăcerii și o creștere a amărăciunii pentru mirosurile asociate cu chinină.

Atunci când mirosurile au fost experimentate în combinație cu zaharoză atunci când era foame, plăcerea nu a fost crescută dacă a fost testată sătulă, sugerând că exprimarea plăcerii dobândite pentru mirosuri depinde de starea motivațională curentă.

Alte studii raportează că sațietatea specifică senzorială este observată cu mirosuri legate de alimente.

În general, aceste studii sugerează că, odată ce un miros este experimentat într-un context legat de alimente, acel miros dobândește capacitatea de a modifica atât componentele pregătitoare, cât și cele legate de sațietate ale ingestiei.

În ceea ce privește mirosul de grătar, acesta poate fi asociat cu experiențe plăcute și sociale, cum ar fi petrecerile sau întâlnirile cu prietenii și familia, ceea ce poate amplifica dorința de a mânca.

Astfel, amintirile și asocierea emoțională a mirosului de grătar pot juca un rol semnificativ în declanșarea senzației de foame.

Pe lângă asta, imaginea sau anticiparea alimentelor gătite pe grătar poate declanșa, de asemenea, senzația de foame prin stimularea vizuală a creierului.

Deci, sentimentul de foame când simți mirosul unui grătar poate fi rezultatul unei combinații complexe de reacții fiziologice, asocierea emoțională și stimulii vizuali.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel