De ce te îngrași la menopauză. Ce soluții există și ce rol joacă nivelul de estrogen

menopauza Foto: Freepik
Menopauza provoacă schimbări hormonale ce pot duce la creșterea în greutate, dar ajustarea stilului de viață și a alimentației poate ajuta la gestionarea acestora.

Menopauza duce adesea la creșterea în greutate și la o schimbare a distribuției grăsimii corporale din cauza modificărilor hormonale și a unui metabolism mai lent. Nivelurile scăzute de estrogen în timpul menopauzei pot crește foamea și pot reduce masa musculară slabă, ceea ce face mai dificilă gestionarea greutății. T

erapia de substituție hormonală și strategiile de gestionare a greutății, cum ar fi antrenamentul de forță, somnul de calitate și ajustarea aportului caloric pot ajuta la atenuarea creșterii în greutate la menopauză. Multe persoane care intră la menopauză se luptă cu pierderea în greutate, respondenții Baby Boomer și Gen X menționând vârsta și metabolismul mai lent drept obstacole.

Femeile aflate la menopauză se îngrașă în medie 1,5 kilograme pe an și pot suferi o schimbare a formei corpului, cu o acumulare mai mare de grăsime în jurul mijlocului. Unele schimbări de greutate și de compoziție corporală în timpul vârstei mijlocii pot fi atribuite îmbătrânirii și încetinirii metabolismului, dar scăderea nivelului de estrogen și simptomele care interferează cu somnul și sănătatea mintală joacă, de asemenea, un rol.

Modificările corpului și creșterea în greutate 

Înainte de menopauză, nivelurile mai ridicate de estrogen susțin masa musculară, rezistența, metabolismul grăsimilor și al glucozei. Cu toate acestea, în timpul menopauzei, scăderea nivelului de estrogen duce la acumularea mai multor grăsimi în jurul abdomenului și la scăderea masei musculare slabe. Această scădere a estrogenului poate, de asemenea, să crească foamea, deoarece estrogenul controlează, de obicei, apetitul.

Nivelurile scăzute de estrogen pot contribui, de asemenea, la simptomele comune ale menopauzei, cum ar fi bufeurile, calitatea slabă a somnului și diminuarea sănătății mintale. Pichamol Sigh Jirapinyo, director al bursei de endoscopie bariatrică și director asociat al endoscopiei bariatrice la Brigham and Women's Hospital explică faptul că menopauza poate duce la sentimente de dorință de a mânca alimente mai puțin sănătoase și de a nu face mișcare.

Schimbările din viața personală și profesională în timpul menopauzei pot duce la mai puțină activitate fizică, deoarece mamele cu copii mici pot experimenta o scădere a nivelului de activitate din cauza cerințelor parentale.

Citește și: Carbohidratul care are indicele glicemic dublu față de zahăr. Alimentele care îl conțin și cu ce îl poți înlocui

Foto: Freepik @seventyfour

Soluții pentru gestionarea greutății

Menopauza poate face managementul greutății mai dificil din cauza schimbărilor fiziologice și a circumstanțelor de viață. Cu toate acestea, terapia de substituție hormonală poate ajuta la minimizarea creșterii sau pierderii în greutate.

Un studiu din 2018 a constatat că terapia hormonală la menopauză reduce grăsimea viscerală, care poate predispune persoanele la rezistență la insulină și diabet de tip 2. Pacientele ar trebui să discute acest lucru cu medicul lor obstetrician-ginecolog, deoarece este prescrisă de la caz la caz. Pot exista opțiuni suplimentare pentru persoanele cu obezitate, în funcție de starea lor generală de sănătate.

Endoscopia bariatrică este o procedură minim invazivă utilizată pentru a reduce dimensiunea stomacului, 90% dintre pacienți fiind femei în jurul vârstei menopauzei. Menținerea unei greutăți sănătoase poate reduce riscul de hipertensiune arterială, boli de inimă, diabet de tip 2 și probleme respiratorii precum apneea în somn.

Strategiile de gestionare a greutății includ prioritizarea somnului de calitate, concentrarea pe antrenamentul de forță și ajustarea aportului caloric. Somnul insuficient crește producția de cortizol, ceea ce duce la creșterea grăsimii abdominale și a glicemiei.

Antrenamentul de forță ajută la construirea masei musculare și la stimularea metabolismului. Limitarea alimentelor procesate, a băuturilor îndulcite și a alcoolului poate contribui la scăderea nevoilor calorice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel