De ce te doare fața? Cauze pentru durerea facială

Arta poate fi terapeutică
Indiferent dacă este în interiorul capului tău (cum ar fi probleme cu sinusurile) sau la suprafață (cum ar putea fi mai multe afecțiuni ale pielii), iată 12 afecțiuni este probabil cauze pentru durerea de față:

Nevralgia facială trigeminală

Un vas de sânge sau o tumoră apasă pe nervul trigemen la baza creierului și îl fac să transmită semnale greșite. Scleroza multiplă ar putea deteriora acoperirea protectoare a nervului (teaca de mielină). S-ar putea să aveți arsuri sau dureri faciale precum șocurile, uneori extreme. Un „atac" tipic durează până la 2 minute și afectează partea inferioară a feței și, uneori, nasul și ochiul. Durerea poate fi, de asemenea, continuă. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente sau e posibil să ajungeți la intervenții chirurgicale.

Migrena

Cu acest tip de durere de cap, durerea față este un simptom comun. Poate afecta de multe ori pe o parte a capului și durează de la câteva ore până la câteva zile. Unii oameni observă o „aură" formată de lumini intermitente sau „pete oarbe" vizuale înainte să se declanșeze. S-ar putea să fiți bolnav la stomac și mai sensibil la zgomot, lumină și anumite mirosuri. Medicul dumneavoastră vă poate ajuta să tratați afecțiunea cu schimbări în dietă și obiceiuri de somn, precum și cu medicamente.

Sinuzita

Zonele goale mici în apropierea pomeților (sinusurile) se infectează. Unele simptome, cum ar fi durerea și presiunea în jurul nasului și a frunții și un nas înfundat sau curgător, sunt la fel ca și la migrene. De fapt, dacă nu observați febră, mucus colorat, simțul mirosului atenuat sau durere în jurul obrazului, cauza este probabil o migrenă, nu o sinuzită. Medicul dvs. vă poate recomanda să vă odihniți, medicamente pentru durere și, uneori, antibiotice.

Sept deviat

O leziune sau o boală vă poate deteriora septul, țesutul cartilaginos care separă cele două pasaje nazale. Adesea asta înseamnă că respirați mai greu pe o nară. S-ar putea să vă alegeți cu umflături, sângerări nazale, sforăit și infecții sinusale. Ar putea, de asemenea, să ducă la apariția durerilor faciale. Este posibil să nu aveți nevoie de tratament, dar medicul dumneavoastră ar putea sugera intervenții chirurgicale în cazuri grave.

Probleme articulare

Articulațiile temporo-mandibulare (TMJ) leagă maxilarul inferior de craniu chiar sub urechile dumneavoastră. Le puteți răni într-un accident, sau dacă mestecați prea tare sau dacă scrâșniți din dinți. Durere apoate să apară când mâncați, și ați putea simți că maxilarul iese din locu lui din articulație și apoi intră la loc. Durerea poate radia din articulație pe față. S-ar putea să dispară de una singură, dar medicul dumneavoastră ar putea sugera atele, hamuri pe care să le purtați noaptea, medicamente, terapie fizică sau chirurgie.

Zona Zoster

Odată ce ați avut varicelă, virusul rămâne în corpul vostru și poate reveni sub forma acestei erupții dureroase și cu bășici. Este mai obișnuit să apară pe burtă, pe piept sau pe spate, dar poate să apară și pe față. Ar putea să vă furnice, să ardă și să vă mânânce, deoarece erupțiile cutanate roșiatice sunt bășici umplute cu lichid. Durerea poate să rămână chiar și după ce erupția se vindecă. Un vaccin poate ajuta la prevenirea herpesului zoster sau la ameliorarea simptomelor.

Cancerul oral

Cancerul oral poate afecta buzele, gingiile, limba, acoperișul gurii, căptușeala obrajilor sau podeaua moale a gurii. Tumorile din aceste zone pot provoca presiuni, leziuni, umflături și dureri care afectează zona facială, și nu vor dispărea. Aveși risc mai mare să faceți boala dacă fumați. Medicul vă va trata prin intervenții chirurgicale, prin chimioterapie, prin radiații sau prin combinații de terapii, notează experții de la WebMD.com.

Cefalee Cluster

Această durere de cap bruscă poate provoca dureri pe o parte a capului și a feței. Durează în jur de 5 până la 10 minute, adesea în același timp în fiecare zi, timp de câteva săptămâni. Ochii și nasul în special pot deveni roșii, umflați, înțepați și inflamați. Ați putea fi mai anxioși și mai sensibili la lumină, sunet sau miros. Medicul ar putea să vă trateze cu oxigen, pastile, stimulare electrică sau medicamente sub formă de spray-uri nazale.

Infecția glandelor salivare

Termenul medical pentru această infecție este sialadenită. Bacteriile infectează glandele care produc saliva, cea care vă ajută la digerarea alimentelor. S-ar putea să aveți o umflătură dureroasă în obraz sau în jurul bărbiei, precum și febră, frisoane și puroi care se scurge în gură. De obicei afecțiunea apare la persoane mai în vârstă. Medicul dumneavoastră va trata probabil cu anumite antibiotice.

Dinți cariați – abces

Bacteriile infectează dintele, gingiile sau osul care le ține împreună. Acest lucru duce la apariția puroiului, care construiește presiune și poate provoca o durere intensă pulsantă care se răspândește la ureche și maxilar. Dintele se poate simți slăbit. Gingiile și fața pot fi roșii, umflate și dureroase la atingere. Medicul dentist e cel care vă poate ajuta. Probabil va face o intervenție chirurgicală la nivelul canalului dintelui, pentru a scăpa de abces și e posibil și să vă scoată dintele după ce se vindecă infecția.

Glaucomul cu unghi-închidere acută

Fluidul se acumulează rapid în ochi când este blocat brusc să se scurgă. Acest lucru presează nervul optic și cauzează durere, umflături și roșeață în jurul ochiului. Vederea poate să se estompeze și puteți vedea lumini colorate sau cercuri. Se întâmplă foarte repede și poate duce la pierderea vederii într-o zi dacă nu este tratată. Medicii folosesc, de regulă, medicamente pentru a ușura presiunea și un laser pentru a face o mică gaură în iris pentru a ajuta la scurgerea lichidului.

Arterita cu celule gigante

Arterele din cap și scalp devin inflamate. Acest lucru poate provoca dureri puternice în jurul tâmplelor de pe ambele părți ale feței. S-ar putea să aveți de asemenea dureri la nivelul maxilarului, febră și scădere în greutate. În cele din urmă, este posibil să aveți o vedere neclară sau o pierdere vizuală bruscă, permanentă, într-un singur ochi. Nu este clar ce cauzează această afecțiune, dar se întâmplă de obicei după vârsta de 50 de ani. Doctorii o tratează, de obicei, cu doze mari de corticosteroizi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel