De ce sunt polifenolii atât de importanți pentru sănătatea noastră. În ce alimente îi găsiți
13 ian 2021, 11:05

Dieta sănătoasă îți prelungește viața
Polifenolii sunt compuși bioactivi alimentari care întăresc sistemul alimentar. Se găsesc în fructe și legume proaspete, nuci și alte alimente.

Polifenolii sunt macronutrienți din alimente și se crede că aceștia îmbunătățesc sau tratează probleme de digestie, probleme legate de kilograme în plus, diabet, boli cardiovasculare.

”Polifenolii și carotenoidele sunt compuși bioactivi alimentari despre care se crede că au eficacitate antivirală? S-a demonstrat că polifenolii influențează reglarea celulelor imune, sinteza citokinelor proinflamatorii și suprimarea expresiei genelor proinflamatorii. Ipotezele privind beneficiile antivirale ale carotenoidelor și polifenolilor se bazează în principal pe studii efectuate pe culturi celulare. Cu toate acestea, nu au fost efectuate studii cu privire la impactul polifenolilor si carotenoidelor în infecțiile virale la om și orice efect benefic asociat infecțiilor virale rămâne discutabil”, notează profesorul de Gastronomie Moleculară Dan Vodnar pe Facebook.

Un studiu din 2010 a făcut un top cu 100 alimente cele mai bogate în polifenoli. Pe primele poziții au fost:

Cuișoarele - 15.188 mg polifenoli la 100 g cuișoare.

Menta uscată - 11.960 mg polifenoli

Anasonul stelat - cu 5.460 mg de polifenoli.

Cacao pudră - 3.448 mg polifenoli la 100 g de pulbere.

Ciocolata neagră - pe locul opt cu 1.664 mg de polifenoli.

Dintre FRUCTELE cu cei mai mulți polifenoli amintim: afine, mure, căpșuni, zmeură roșie, coacăze negre, prune, cireșe dulci, mere.

Dintre LEGUMELE/PLANTELE cu conținut mare de polifenoli: fasole, anghinare, cicoare, ceapă roșie, spanac, soia, ceai negru și verde, nuci.

Vinul roșu are un total de 101 mg polifenoli la 100 ml. Vinul roz și alb, deși nu sunt la fel de benefice, au totuși o bucată decentă de polifenoli, câte 100 ml fiecare având aproximativ 10 mg polifenoli”, ami precizează cei d ela healthline.com.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?